Videospeler inladen...

Schip van Artsen Zonder Grenzen pikt bijna 400 vluchtelingen en migranten op in de Middellandse Zee

Een schip van de humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen heeft op enkele dagen tijd vijf reddingen uitgevoerd in de Middellandse Zee. Daarbij zijn bijna 400 migranten en vluchtelingen aan boord gehaald, maar die moeten natuurlijk wel ergens aan land kunnen. 

Op twee dagen tijd heeft de "Geo Barentzs", een schip van Artsen Zonder Grenzen, vijf reddingsoperaties uitgevoerd in de Middellandse Zee. Het schip heeft nu bijna 400 migranten en vluchtelingen aan boord genomen.

Volgens de Vlaamse projectcoördinator aan boord, Caroline Willemen, gebeurde dat in erg moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. "Stel je voor dat je in een overvolle boot zit zonder reddingsvest. Stel je voor dat je wordt omringd door golven tot drie meter hoog terwijl je kleren doorweekt zijn en je constant brandstofdampen inademt, dat je zonder water of voedsel komt te zitten, dat je om hulp roept en niemand antwoordt", zo omschrijft Willemen de omstandigheden waarin die mensen aangetroffen werden.

BEKIJK - Caroline Willemen beschrijft de situatie aan boord:

Videospeler inladen...

Veel van de overlevenden waren dan ook sterk onderkoeld. Zowel kinderen als volwassenen vertoonden uitdroging en verlies van eetlust door zeeziekte. Bovendien zijn er van de 367 geredde mensen niet minder dan 172 minderjarigen, onder hen ook kleine kinderen. Zeker 134 onder hen zijn niet begeleid. 

Libië is geen veilige plek

Caroline Willemen van Artsen Zonder Grenzen

Volgens Artsen Zonder Grenzen werden een aantal van die mensen gered voor de neus van de Libische kustwacht. Anderen waren niet zo gelukkig en zijn dus wellicht teruggevoerd naar Libië waar ze terecht zouden komen in "een nieuwe cyclus van geweld en uitbuiting". 

De hulporganisatie roept de Europese regeringen dan ook op om de politieke en materiële steun aan de Libische kustwacht onmiddellijk op te schorten en het systeem van gedwongen terugkeer naar Libië te stoppen. 

Intussen krijgt de "Geo Barentzs" het groen licht om in het Italiaanse Palermo aan te meren.

Meest gelezen