Opnieuw geluidshinder door slijpwerken op Antwerpse ring    

De nachtelijke slijpwerken op de Antwerpse Ring tussen de Posthofbrug en het op- en afrittencomplex van Borgerhout om het rolgeluid van voertuigen te verminderen, lagen de afgelopen weken even stil. Gisternacht werden de werken hervat, en ze duren nog tot de nacht van 8 op 9 november. Het slijpen van groeven in het wegdek maakt veel lawaai, hoewel het bedoeld is om de ring stiller te maken. 

Wie in de buurt van de Antwerpse ring in Berchem of Borgerhout woont, heeft het waarschijnlijk wel gehoord: er wordt weer gewerkt aan het wegdek. De werken passen in een onderzoek van het Agentschap Wegen en Verkeer naar het gebruik van Next Generation Concrete Surface (NGCS) op de Antwerpse Ring. Dat is een nieuwe techniek die het rolgeluid van autobanden vermindert door het aanbrengen van specifieke groeven in een betonnen wegdek.

Normaal hadden die werken al achter de rug moeten zijn, maar ze lagen even stil, zegt Gilles Van Goethem van Wegen en Verkeer. "De werken hebben even stilgelegen omdat de aannemer te kampen kreeg met een uitval van een machine die speciaal was omgebouwd voor deze werken op de Antwerpse ring. De machine moest daarvoor voor revisie even naar Duitsland. Ondertussen is de machine terug in Antwerpen en zijn we afgelopen nacht terug begonnen met de resterende werken uit te voeren."

Snerpende hoge toon

De aannemer werkt op weekdagen, maar enkel ’s avonds en ’s nachts, zodat de impact voor het verkeer beperkt blijft. De laatste werken staan momenteel gepland in de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 november. De werken kunnen tijdelijke geluidshinder veroorzaken voor de omwonenden. Het afslijpen van de betonverharding veroorzaakt een snerpende hoge toon. “Deze nieuwe techniek zal de leefomgeving voor de buurtbewoners opmerkelijk stiller maken dan daarvoor", zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). "De extra geluidshinder door de werken is nog even een bittere pil, maar de omwonenden zullen er daarna ook als eersten de vruchten van plukken."

Meest gelezen