Radio 2

Kookboek met recepten van ouders van Roeselaarse schoolkinderen: "Uit alle hoeken van de wereld"

In Roeselare werd het kookboek "Plat Divers" voorgesteld met verhalen en recepten van mensen uit alle hoeken van de wereld die mekaar leerden kennen als ouders op de school van hun kinderen. 

“Samen kokerellen en eten werkt verbindend, zo ontdekten we tijdens de workshops koken voor ouders”, zegt Katrien Vandamme van de Burgerschool. Later paste MSKA Roeselare dezelfde formule toe. Samen met Johan Vergote van uitgeverij Bibliodroom werden de verhalen en de recepten uit de kooksessies gebundeld in een handig boekje. Het gaat over mensen die hun roots hebben in alle hoeken van de wereld maar nu in Roeselare wonen.

In "Plat Divers" komen al die thema’s samen: diverse culturen, lekker eten en levensverhalen van de mensen uit alle hoeken van de wereld, van België tot Syrië en van Roemenië tot Marokko. 

“Dikwijls gaat het om een verhaal van vluchtelingen, maar evengoed van mensen geboren en getogen in Roeselare die interesse hebben voor vreemde culturen”, vertelt Deniza Miftari, projectmedewerker bij ARhus met roots in Kosovo. 

Zij coördineerde samen met Johan Vergote de uitgave die niet in de gebruikelijke boekenwinkel verkrijgbaar is, maar exclusief via de deelnemers aan het project. “Zelf stond ik als 6-jarige vluchtelinge plots op de speelplaats van Krottegem, ik mocht mijn verhaal ook kort vertellen in het boek. Ik heb geen recept gedeeld, want ik kan niet koken. Maar het boek inspireert me wel: ‘samen zijn’, dat is waar het rond draait in het leven. Een van de manieren is recepten uitwisselen en samen eten rond een tafel.”

Radio 2

"Plat Divers" kwam tot stand binnen het Europese project SIREE (Social Integration of Refugees through Education and Self Employment) dat de integratie van mensen met een migratieachtergrond ondersteunt via onderwijs en ondernemerschap. 

Meest gelezen