App 112 BE om noodcentrales te contacteren nog te weinig gebruikt: "App kan nochtans levens redden"

De applicatie 112 BE, waarmee je alle noodcentrales kan contacteren, is nog te weinig ingeburgerd. Dat zegt Kamerlid Tim Vandenput (Open VLD). Hij pleit voor een gerichte campagne om de applicatie beter bekend te maken bij de bevolking. 

Via de applicatie kan je gemakkelijk de brandweerziekenwagen of politie contacteren. Aan de hand van filmpjes op hun website wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Kamerlid Tim Vandenput heeft cijfers opgevraagd over applicatie 112 BE bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Sinds de lancering in 2017 werd de app iets meer dan 1 miljoen keer gedownload. De centrales ontvangen jaarlijks gemiddeld 50.000 oproepen via de app. 

Op een bevolking van 11 miljoen zijn 1 miljoen downloads niet bepaald veel, stelt Vandenput. Hetzelfde geldt voor de oproepen, want die maken minder dan 2 procent uit van het totale aantal noodoproepen. 

De app kan levens redden. Het zou een goede zaak zijn als elke Belg dit op zijn smartphone heeft staan

Tim Vandenput (Open Vld)

"De app kan nochtans levens redden", gaat het liberale Kamerlid voort. Het voordeel is dat je de noodnummers niet moet onthouden en ze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

Uitleg over de applicatie en hoe je ze moet installeren vind je op de website en in onderstaand filmpje:

Lokalisatie

"Eigenlijk zou het een goede zaak zijn dat elke Belg dit op zijn smartphone heeft staan. Je komt gemakkelijker bij de juiste personen terecht én de hulpdiensten kunnen direct zien waar je je bevindt, gezien de app gebruikt maakt van lokalisatie."

Minister Verlinden benadrukt dat de Civiele Veiligheid van elke gelegenheid gebruik maakt om de app 112 BE te promoten, en dat in de toekomst ook zal blijven doen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op evenementen, maar ook via filmpjes of tijdens promotie- of sensibiliseringscampagnes.

Meest gelezen