Acteur Alec Baldwin na het incident.
Santa Fe New Mexican

Meerdere echte kogels gevonden op filmset waar Alec Baldwin cameraregisseur doodschoot, sheriff: "Laksheid op de set"

Op de filmset van "Rust", waar acteur Alec Baldwin vorige week per ongeluk een cameraregisseur doodschoot, zijn meerdere echte kogels gevonden. Dat heeft de sheriff van Santa Fe bekendgemaakt. Hoeveel en hoe die daar zijn terechtgekomen, is niet bekend. Echte kogels zijn verboden op een filmset. Volgens de sheriff heerste er "een zekere laksheid" op de filmset van "Rust".

Acteur Alec Baldwin (63) schoot vorige week een cameraregisseur dood op de filmset van "Rust". Naar verluidt zou er in het wapen dat hij tijdens de opnames hanteerde een echte kogel gezeten hebben, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Het onderzoek loopt nog.

Mocht het een echte kogel zijn geweest, dan was het in elk geval niet de enige op de filmset. De speurders die het noodlottige ongeluk onderzoeken, vonden namelijk meerdere echte kogels op de set, maakte sheriff Adan Mendoza van Santa Fe bekend tijdens een persconferentie.

In totaal troffen ze 500 kogels aan, waaronder veel losse flodders en nepkogels, maar dus ook meerdere echte kogels. Hoeveel is niet bekend, noch hoe ze op de set terechtkwamen. In elk geval gelden strenge regels omtrent het gebruik van vuurwapens op een filmset en zijn echte kogels verboden.

"Ik denk dat de filmindustrie in het recente verleden al bij al veilig tewerk ging", zei de sheriff, "maar op deze set was er een zekere laksheid en ik denk dat er een aantal veiligheidsproblemen zijn die door de filmindustrie en mogelijk door de staat New Mexico moeten worden aangepakt."

Openbaar aanklager Mary Carmack-Altwies zei tijdens dezelfde persconferentie dat het nog te vroeg is om over nalatigheid te spreken en wie daarvoor aansprakelijk gesteld kan worden. "Daarvoor hebben we nog meer feiten nodig, bevestigde feiten."

De twee sloten niet uit dat er in de toekomst mensen officieel aangeklaagd zullen worden. Op een vraag van de pers wie dat zou kunnen zijn, kwam het antwoord dat op dit moment niemand wordt uitgesloten. Ook acteur Alec Baldwin riskeert dus vervolging. Maar het is nog veel te vroeg om daarover enige uitspraak te doen, klonk het.

Het drama op de set van "Rust" vond een kleine week geleden plaats. Alec Baldwin, die een van de hoofdrollen in de western speelt, schoot per ongeluk de 42-jarige cameraregisseur Halyna Hutchins dood. Een andere regisseur, Joel Soeza (48), raakte gewond aan de schouder. 

De speurders konden het projectiel dat Soeza raakte, recupereren. Ook hier is nog niet duidelijk of het om een echte kogel gaat. Er wordt nu ook onderzocht of het projectiel uit Soeza's schouder hetzelfde is als datgene dat Hutchins doodde.

Baldwin reageerde een dag na het ongeluk erg aangedaan op Twitter: "Er zijn geen woorden om mijn shock en verdriet te uiten over het tragische incident dat het leven van Halyna Hutchins, een echtgenote, moeder en erg bewonderde collega van ons, heeft weggenomen."

Bekijk een reportage uit "Het Journaal" over het fatale schietincident (22/10/2021):

Videospeler inladen...

Meest gelezen