Boeren stippelen wolvenfietsroute uit in Peer en Oudsbergen, langs weides waar de dieren toesloegen

In Peer en Oudsbergen hebben boeren een wolvenfietsroute uitgestippeld langs verschillende plaatsen waar de wolven de afgelopen jaren vee aanvielen. In de weilanden staan foto's van de achtergelaten kadavers, meldt het Belang van Limburg online. Burgemeester Steven Matheï (CD&V) vindt die foto's te confronterend voor passerende toeristen of kinderen. 

"De wolven worden altijd op een positieve manier naar voren gebracht", vindt Erik Paesen van de Bedrijfsgilde, een vereniging van actieve boeren. "En het zijn mooie dieren. Maar als je tussen de wolven moet leven, dan zie je wat een ravage ze aanrichten."

De boeren hebben nu een route van 28 kilometer uitgestippeld langs weilanden waar de wolven vee hebben gedood. Daar staan dan grote borden met foto's van de kadavers. "We tonen gewoon de werkelijkheid", gaat Paesen verder. "Het zijn allemaal foto's van slachtoffers van de wolven in deze streek. We willen dat de mensen daar ook eens even bij stilstaan."

15 herten in Hengelhoef, dat is echt moorddadig gedrag

Erik Paesen, voorzitter Bedrijfsgilde Peer

"Het was nu even stilletjes geweest. We vroegen ons af wat de wolven nu eten. Maar afgelopen weekend hebben ze 15 herten gedood in Hengelhoef. Dat was weer een ravage. Dat is toch niet meer gewoon om te eten, dan zouden ze er maar 1 doden. Dit is echt moorddadig gedrag", klinkt het.

Te confronterend

Steven Matheï (CD&V), burgemeester van Peer, snapt dat er frustraties zijn, maar vindt de borden geen goed idee. "We delen de bekommernissen van de landbouwers", begint hij. "Maar we moeten ons wel afvragen of die borden niet meer kwaad dan goed doen op routes waar veel toeristen en kinderen fietsen." Hij wil vermijden dat de polarisering op die manier enkel maar toeneemt.

"Ik nodig de mensen van de Bedrijfsgilde graag uit om erover in gesprek te gaan", benadrukt Matheï.  De burgemeester wil de boeren er ook van overtuigen om hun weilanden uit te rusten met wolfwerende omheiningen, om nieuwe aanvallen van wolven te voorkomen.

Meest gelezen