Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Braziliaanse senaatscommissie wil president Bolsonaro voor zijn coronabeleid laten vervolgen

Een Braziliaanse senaatscommissie wil president Bolsonaro laten vervolgen voor zijn aanpak van de coronapandemie in zijn land. De commissie formuleerde negen aanklachten, waaronder misdaden tegen de mensheid. In Brazilië zijn meer dan 600.000 mensen aan het coronavirus overleden. Dat het ook echt tot een vervolging komt is echter onwaarschijnlijk. 

Zes maanden lang werkte een door de oppositie gecontroleerde onderzoekscommissie aan een rapport over het coronabeleid van president Bolsonaro. In een lijvig eindrapport van 1200 pagina’s beveelt de commissie negen misdrijven aan waarvoor Bolsonaro zou aangeklaagd kunnen worden. Zeven van de elf senatoren stemden in met het rapport dat Bolsonaro onder meer beschuldigt van nalatigheid, misbruik van overheidsgeld en misdaden tegen de mensheid. 

In het rapport verwijten de senatoren Bolsonaro dat hij coronamaatregelen van lokale bestuurders heeft tegengewerkt en dat hij vooral bleef inzetten op het antimalariamiddel hydroxychloroquine, waarvan intussen bewezen is dat het niet effectief is tegen het coronavirus. Bolsonaro zaaide ook twijfel over vaccins, waarvan hij er veel te laat te weinig besteld zou hebben. 

Buiten de VS zijn er nergens zoveel doden gevallen door het coronavirus als in Brazilië. Volgens het rapport heeft de commissie “bewijzen verzameld die aantonen dat de federale regering traag heeft gehandeld in  de strijd tegen de coronapandemie, de bevolking daarbij bewust blootstellend aan massa-infectie.” 

Fake news

Op de valreep beschuldigt de commissie Bolsonaro er nog van om fake news te verspreiden. Vorige week verspreidde Bolsonaro via Facebook het bericht dat coronagevaccineerden makkelijker met het hiv-virus (dat aids veroorzaakt) besmet zouden worden. Hij baseerde zich daarvoor op onderzoek van de Britse regering, dat de studie als fake news bestempelde, Facebook en YouTube hebben die video daarop laten wissen. 

Vervolging onwaarschijnlijk

Samen met Bolsonaro vraagt het rapport dat nog 77 andere personen aangeklaagd worden, waaronder Bolsonaro’s drie zonen en twee bedrijven. Dat de president zich effectief voor de aanklachten in de rechtbank moet verantwoorden is heel onwaarschijnlijk, het is namelijk aan de procureur-generaal Augusto Arras om de aanbevelingen om te zetten in een aanklacht. Arras staat bekend als een bondgenoot van de Braziliaanse president.

Voor de aanklachten die kunnen leiden tot een afzettingsprocedure, hoeft Bolsonaro ook niet te vrezen omdat hij een voldoende steun in het parlement heeft om zo’n afzetting te vermijden. 

Eerder al heeft Bolsonaro de hele onderzoekscommissie afgedaan als “een grap”. Juridische gevolgen hoeft hij dan voorlopig niet echt te vrezen, de politieke schade is er wel. Bolsonaro verliest meer en meer steun bij de bevolking en dat is voor hem geen goed nieuws met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar.  

Meest gelezen