Coronacommissaris Pedro Facon wil dat we ook privécontacten beperken: "Probeer weer meer buiten af te spreken"

Coronacommisaris Pedro Facon vindt dat we ook in de privésfeer onze contacten moeten beperken om de vierde golf - ook herfstgolf genoemd - terug te dringen. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is zeker zo voor ouderen en andere kwetsbare personen", geeft hij mee.

Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten besliste gisteren over de nieuwe maatregelen om de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames zo goed mogelijk onder controle te houden. Die stijgen de laatste weken immers zo snel dat er sprake is van een 4e besmettingsgolf, ook wel de herfstgolf genoemd. 

Coronacommissaris Pedro Facon zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat deze opflakkering wel verwacht was en dat het ook niet de laatste zal zijn. "We zullen toch tot 2023 een aantal opflakkeringen zien, die wel telkens minder sterk zullen zijn", stelt hij. "Ik snap natuurlijk dat wanneer het even goed gaat, mensen willen dat het goed blijft. Dat is heel menselijk, maar deze maatregelen zijn nodig."

Privésfeer

Toch vindt Facon dat de maatregelen nog iets uitgebreider kunnen zijn. Naast mondmaskers in zowat alle publieke binnenruimtes, een bredere toepassing van de coronapas en meer telewerk, vindt hij dat er ook in de privésfeer opnieuw één en ander moet veranderen om de golf terug te dringen. "Daar wil ik duidelijk over zijn", zegt hij. "Ook in ons privéleven moeten we onze contacten weer wat meer beperken, zeker voor kwetsbare personen en ouderen. 

"Daarnaast is het zaak om zoveel mogelijk buiten af te spreken als dat kan, en om in binnenruimtes goed te ventileren. Lukt dat niet, dan zijn mondmaskers en afstand belangrijk", voegt hij nog toe in "De ochtend" op Radio 1:

Concrete regelgeving komt daar op dit moment niet voor, maar de coronacommissaris rekent erop dat de motivatie bij de bevolking groot genoeg is "om een aantal maatregelen vrijwillig te volgen", klinkt het. "Mensen begrijpen dat de viruscirculatie opnieuw hoog is en dat er meer druk ligt bij de huisartsen en in de ziekenhuizen."

"Velen van ons beseffen dat we allemaal een bijdrage zullen moeten leveren als we de curves willen keren en niet geconfronteerd willen worden met beslissingen die we niet meer willen als samenleving."

Mondmasker in de klas

Facon vindt dat er ook in het onderwijs extra maatregelen nodig zijn. Opnieuw overgaan tot een mondmaskerplicht in de klas voor bepaalde groepen "mag geen taboe zijn", zegt hij. Daarnaast is er volgens hem nog wat werk aan de winkel op vlak van ventilatie en luchtkwaliteit: "Op dat beleid moet een turbo worden gezet."

De ministers van Onderwijs zien elkaar vanavond om de situatie op de scholen te bespreken. 

Niet-gevaccineerd om medische redenen

Daarnaast reageert de coronacommissaris op de bezorgdheid dat mensen met een bepaalde ziekte of allergie zich niet kunnen laten vaccineren. 

"Dat wil ik toch een beetje relativeren", stelt hij.  “Het verhaal van personen die om medische redenen niet mogen gevaccineerd worden is zeer klein en wij hebben daar oplossingen voor voorzien in het kader van de vaccinatiecampagne. Mensen in die situatie kunnen zich wenden tot een centrum van allergologie en daar een medisch certificaat krijgen."

"Ik vind ook dat het verhaal dat er zo veel mensen zijn die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, stilaan een stadslegende wordt. Het is fake news, dat aantal is bijzonder beperkt. Het gaat over een honderdtal mensen."

Meest gelezen