Coronablog - De Wever dient Vlaams Belang van antwoord na kritiek op coronapas: "Gaat Janssens het parlement bestormen?"

N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt dat de coronaverstrengingen zich vooral op Vlaanderen toespitsen. "Maar de Vlaamse regering heeft onder de pandemiewet niet zo veel in de pap te brokken", stelt De Wever. Op die manier weerlegt hij de kritiek van oppositiepartij Vlaams Belang. Verder vandaag werd ook beslist dat leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar opnieuw het mondmasker moeten opzetten. Volg het belangrijkste coronanieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

N-VA-voorzitter Bart De Wever: "Onder de pandemiewet heeft de federale regering alle macht"

De grootste Vlaamse oppositiepartij Vlaams Belang schoot vandaag met scherp op Vlaams minister-president Jan Jambon van N-VA, omdat ook in Vlaanderen de coronapas (CST) voor de horeca en fitnesszaken wordt ingevoerd. Dat besliste het Overlegcomité gisteren, ondanks eerdere tegenstand van de Vlaamse regeringspartijen Open VLD en N-VA. VB-fractieleider Chris Janssens roept de horecasector zelfs op om de maatregel naast zich neer te leggen.

Een te gemakkelijke kritiek, vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens hem is de Vlaamse regering met handen en voeten gebonden. "Het Vivaldi-clubje (de federale regering, red.) gaat de pandemiewet afkondigen en dan heeft de federale regering eigenlijk alle macht. Meneer Janssens zal dan waarschijnlijk revolutie plegen en het federale parlement met geweld bestormen", aldus een cynische Bart De Wever in "Terzake".

Onder de pandemiewet heb je als Vlaanderen niet zo veel in de pap te brokken

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Volgens De Wever stelde het federale niveau Vlaanderen voor de keuze: ofwel mondmaskerplicht in de horeca ofwel het CST. "Dan moet je de minste van twee kwaden kiezen. Ik hoop dat meneer Janssens alle boetes wil betalen van de mensen die hij oproept om de wet naast zich neer te leggen. Het is een beetje bizar dat hij oproept om te doen wat in Brussel gebeurt; een heel krakkemikkige toepassing van het CST en nauwelijks handhaving. Hij roept op tot dat zo'n bestuur in Vlaanderen. Dat is niet mijn idee."

Derde prik voor onderwijspersoneel

Op zich vindt ook Bart De Wever de uitbreiding van het CST in Vlaanderen geen goed idee en hekelt hij het feit dat de verstrengingen van het Overlegcomité zich op Vlaanderen toespitsen en niet op Brussel en Wallonië (waar er al strengere maatregelen golden omdat er minder mensen gevaccineerd zijn). "Al moeten er wel degelijk maatregelen genomen worden om de circulatie van het virus af te remmen", stelt De Wever. "Wat Vlaams Belang doet, is bijna corona-ontkenning", klinkt het.

Concreet vraagt De Wever zich af waar de derde prik voor het zorgpersoneel blijft. "Als ik Vivaldist was, zou ik zorgen dat het zorgpersoneel zijn derde prik krijgt en dat mensen met onderliggende aandoeningen beter beschermd worden." En ook voor het lerarenkorps pleit de N-VA-voorzitter voor een derde prik. Alvast voor zorgverleners en mensen met comorbiditeiten ligt die boosterprik al een tijd op tafel.

N-VA-voorzitter Bart De Wever dient Vlaams Belang van antwoord in "Terzake":

Videospeler inladen...

Mondmaskerplicht in 5e en 6e leerjaar

Na de herfstvakantie zullen de leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker moeten dragen. Dat hebben de onderwijspartners beslist na overleg met de experten.

Zo willen ze de vierde coronagolf indammen. Vooral in het lager onderwijs zijn er momenteel bijzonder veel besmettingen. "Van alle besmettingen in het onderwijs, is 74 procent terug te brengen naar het lager onderwijs. We treden dus op waar de problemen zich stellen", verklaart Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

In principe zal het mondmasker moeten worden opgezet in de klas. "Maar wanneer de leerlingen stilzitten in de klas, er afstand kan gehouden worden en er ventilatie is, kunnen leerlingen en leerkrachten het mondmasker afzetten", verduidelijkt Weyts. Op de speelplaats hoeft het mondmasker niet, tenzij er dichte fysieke contacten zijn.

In het secundair onderwijs komt er geen nieuwe mondmaskerplicht. "Zeker in vergelijking met de rest van de maatschappij valt het aantal besmettingen daar goed mee", aldus minister Weyts.

De quarantaine- en testregels worden dan weer versoepeld. Enkel kinderen met symptomen zullen nog getest worden. En pas vanaf vier besmettingen in een week tijd zal de klas in quarantaine moeten, nu zijn dat er twee. 

"We treden op in het lager onderwijs want daar is er een probleem", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

CLB's vooral blij met nieuw test- en quarantainebeleid in basisonderwijs: "Was een helse job aan het worden"

Inge Van Trimpont van de CLB’s is blij dat er een ander test- en quarantainebeleid komt voor het basisonderwijs. “Een consistente regeling is het geworden, want de contacttracing was tot nu een helse job aan het worden, en weinig zinvol ook. De nieuwe maatregel is een pak haalbaarder voor de CLB-medewerkers, en kindvriendelijker ook.”

Inge Van Trimpont van de CLB's legt in haar reactie na het onderwijsoverleg het verschil uit tussen het huidige quarantainebeleid, en de nieuwe regels na de herfstvakantie:

Videospeler inladen...

Koen Pelleriaux (Gemeenschapsonderwijs): "Terugkeer mondmasker is zware maatregel, maar wel een solidaire"

Koen Pelleriaux, topman van het gemeenschapsonderwijs, noemt de herinvoering van het mondmasker voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar “een zware maatregel, die sterk gesteund werd door de experten”. Tegelijk vindt hij het een logische maatregel, omdat het coronavirus zo sterk circuleert in het basisonderwijs. 

“Ook in de rest van de samenleving verstrengen de mondmaskerregels opnieuw, dus kinderen tonen zich in deze opnieuw solidair met de rest van de samenleving.”

Bekijk hier de reactie van Koen Pelleriaux, meteen na het onderwijsoverleg:

Videospeler inladen...

Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs): "Mondmasker nadelig voor leren, welzijn en communicatie"

Na afloop van het onderwijsoverleg reageert Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, positief op de genomen maatregelen. "Op een bepaald moment kom je tot een evenwicht rond de elementen die op tafel liggen. Er zullen meer gezonde kinderen, die in de huidige regels in quarantaine moesten, weer naar de klas kunnen, en dat is een winst. Maar bij de beslissing over de mondmaskers ligt de focus vooral op de gezondheidswinst, maar er is ook een keerzijde", zegt Boeve. 

"De impact op de onderwijskwaliteit en het welzijn van de kinderen is er ook, en die is nadelig. Dat moet mee verrekend worden bij het nemen van deze beslissing." 

Bekijk hier de uitleg van Lieven Boeve, meteen na afloop van het onderwijsoverleg, over de nadelige effecten van het mondmasker in het 5e en 6e leerjaar:

Videospeler inladen...

Merck maakt coronapil molnupiravir toegankelijk voor arme landen

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck heeft een vrijwillige licentieovereenkomst ondertekend met de zogeheten 'Medicines Patent Pool', die door de Verenigde Naties wordt gesteund, met het oog op een brede en betaalbare toegankelijkheid van de coronapil molnupiravir. Dat meldt het bedrijf.

Het deelt de patenten voor zijn nieuwe coronapil uit zodat anderen die pil goedkoop kunnen maken voor 105 arme landen, voor wie het middel anders onbereikbaar zou zijn. Molnupiravir wordt ontwikkeld door Merck and Ridgeback Biotherapeutics en kan bij goedkeuring worden toegediend aan volwassenen met milde tot matige COVID-19, die het risico lopen erger ziek te worden of opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Merck en Ridgeback Biotherapeutics zullen in het kader van de overeenkomst geen royalty's ontvangen voor de verkoop van molnupiravir zolang de coronapandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie geclassificeerd blijft als een noodsituatie voor volksgezondheid van internationaal belang.

Beide farmabedrijven kondigden onlangs aan bij de Amerikaanse geneesmiddelenregulator FDA een aanvraag te hebben ingediend om goedkeuring te krijgen voor molnupiravir. Het gaat in eerste instantie om een  Emergency Use Authorization (EUA), waarbij de FDA in noodgevallen groen licht geeft voor het gebruik van geneesmiddelen voor ze een officieel en langdurig goedkeuringsproces hebben doorlopen.

Infectioloog Steven Callens: "Vaccins doen goed hun werk, maar een aantal zaken zijn veranderd"

Het coronavaccin was de sleutel naar onze vrijheid, zo luidde de boodschap bij de uitrol van de vaccinatie. Maar intussen hebben we een vierde coronagolf en komen er weer extra maatregelen. "Maar de vaccins doen wel degelijk goed hun werk. We zien dat het aantal hospitalisaties ten opzichte van het aantal besmettingen opmerkelijk lager ligt", zegt infectioloog Steven Callens (UZ Gent).

Toch zien we dat nog altijd een relatief hoog aantal mensen wordt opgenomen in het ziekenhuis. Hoe meer mensen besmet geraken, hoe meer kans er is dat mensen ernstig ziek worden. "De proportie blijft dezelfde", aldus dokter Callens.

Er zijn dan ook een paar zaken veranderd sinds het vaccin ontwikkeld en toegediend is, aldus Callens. "We zitten met een variant die veel besmettelijker is. Bovendien zijn ook de maatregelen begin oktober losgelaten. En van de immuniteit weten we nu dat de bescherming tegen milde ziekte na 6 maanden wat afneemt." Volgens professor Callens is de boodschap dan ook: "Hoe meer barrières je hebt, hoe beter beschermd we zijn. Het gaat om een en/en-verhaal".

En ja: op dit moment belanden ook gevaccineerde mensen in het ziekenhuis. "Op intensieve zorg zijn dat wel nog heel vaak niet gevaccineerde mensen", verduidelijkt Callens. "In het hospitaal zelf gaat het om mensen die wat ouder zijn of onderliggende aandoeningen hebben. Gezonde gevaccineerde mensen belanden heel weinig in het ziekenhuis en als ze er al belanden, dan zien we dat de hospitalisatieduur minder zwaar is."

Zijn de vaccins dan toch niet zo effectief? Beluister de uitleg van professor Steven Callens in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Klanten positief over Covid-pas voor horeca, uitbaters teleurgesteld: "Ik heb het gehad met de onstrategische aanpak"

De invoering van het covid safe ticket vanaf 1 november valt niet in goede aarde bij de horeca-uitbaters. Er zijn nog veel vragen over de concrete uitwerking van de maatregel. De klanten én het horeca-personeel reageren wel eerder positief:

Videospeler inladen...

Laatste twee weken 17.500 kinderen in quarantaine geplaatst

De afgelopen twee weken zijn 17.500 schoolkinderen in quarantaine geplaatst. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gezegd in het Vlaams Parlement. Hij zegt voorstander te zijn van wijzigingen in het quarantainebeleid, maar gaat niet in detail. Scholen maximaal open met minimale beperkingen blijft zijn devies.

Vanmiddag zit Weyts samen met het onderwijsveld om eventuele bijkomende coronamaatregelen te bekijken. 

Leerkrachten en directie BSO Sint-Elisabeth: "Veiligheid is belangrijk, maar we willen vooral dat de school openblijft"

Sommige scholen hebben niet op de besluiten uit het overleg van vanavond gewacht. In de Sint-Elisabethschool in Wijchmaal, bij Peer, is vorige week al beslist om mondmaskers opnieuw in te voeren, voor leraars en leerlingen. "Wij willen vooral dat onze school open blijft", zegt directeur Koen Knevels in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook bij bezoek aan de bioscoop moet je vanaf vrijdag een coronapas voorleggen, maar niet zeker of dat wel mag

Vanaf vrijdag 29 oktober - de start van de herfstvakantie - wordt het Covid Safe Ticket (CST) verplicht in alle Belgische bioscopen, ongeacht het aantal bezoekers. Dat meldt de Federatie van Cinema's (FCB) in een persbericht.

Het Overlegcomité heeft gisteren beslist dat de coronapas verplicht wordt voor evenementen met 200 deelnemers binnen, maar gaf de mogelijkheid aan lokale overheden om eventueel strengere maatregelen op te leggen. De cinemafederatie vraagt nu aan alle uitbaters om die coronapas te controleren voor élke voorstelling, ongeacht het aantal bezoekers. 

"We doen dit voor de veiligheid van het publiek en het personeel. Want zo'n uniforme regel voor heel België biedt het voordeel van de duidelijkheid, zowel voor onze uitbaters als de bezoekers. Daarom voeren we dit vlak voor de herfstvakantie in", zegt Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's.

De FCB is van mening dat de uniforme regel voor heel België de duidelijkheid ten goede komt. Bovendien zal het Covid Safe Ticket het bezoekers toelaten om het mondmasker af te zetten, om tijdens de film iets te eten of te drinken.

Volgens Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) kan de bioscoopsector deze beslissing niet zomaar nemen. Dat heeft hij gezegd in "Villa Politica". 

Het zijn niet de sectoren zelf maar wel de meerderheid in het Vlaams parlement dat vrijdag in een decreet zal vastleggen welke sectoren gebruik kunnen maken van een coronapas. Momenteel staan er drie extra sectoren op dat lijstje ter goedkeuring: de zorgsector, de horeca en de fitness. En bioscopen vallen niet onder één van deze drie sectoren. 

Het is dus niet zeker of die coronapas zal kunnen worden ingevoerd voor álle Belgische bioscopen. In Brusselse bioscopen moet je nu al een coronapas voorleggen, in Wallonië moet het vanaf 1 november.

Copyright 2017, lingkong c, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Basic Fits kunnen 's nachts coronapas niet controleren en sluiten

De fitnessketen Basic Fit moet vanaf 1 november 's nachts sluiten. Door de nieuwe verplichting om klanten te controleren op het Covid Safe Ticket, moeten zo'n 100 clubs in Vlaanderen en Brussel 's nachts dicht "'s Nachts hebben we geen personeel om de klanten te controleren, maar gebeurt alles automatisch, en dus kunnen we niet anders dan voorlopig te sluiten", zegt woordvoerder Kevin Ayeni. 

Lees hier het hele verhaal:

Beslissing over boostervaccin voor zorgpersoneel zou voor zaterdag zijn

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hoopt overmorgen het advies te krijgen van de Hoge Gezondheidsraad over het derde coronavaccin voor zorgpersoneel, zodat de Interministeriële Conferentie daarover zaterdag de knoop kan doorhakken. Dat heeft de minister zonet verklaard in de bevoegde Kamercommissie.

Niet-dringende zorg zal opnieuw worden uitgesteld

Het staat vast dat sommige ziekenhuizen opnieuw niet-dringende zorg zullen moeten uitstellen. Dat zegt Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Hulpverlening van de FOD Volksgezondheid. Samen met de vakbonden hoopt hij dat de extra maatregelen snel effect zullen hebben, waardoor er opnieuw kan worden afgeschaald.

Op dit moment liggen er 1.312 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 260 intensieve verzorging nodig hebben. Daarmee wordt opnieuw geflirt met de grens van 300 bedden op intensieve zorg (IZ) die in fase 0 - of de zogenoemde waakfase - worden voorbehouden voor covidpatiënten.

Dat betekent dat er de komende weken opgeschaald moet worden naar fase 1A. Die fase houdt in dat 25% van de erkende IZ-capaciteit gereserveerd moet worden voor coronapatiënten, wat overeenkomt met 500 van de 2.000 beschikbare IZ-bedden.

Binnen 2 à 3 weken zullen opnieuw meer dan 500 patiënten intensieve verzorging nodig hebben

Marcel Van der Auwera, diensthoofd dringende Geneeskundige hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid

"We zien nu de gevolgen van de versoepelingen die begin oktober van kracht werden. Het lijkt er dan ook op dat we binnen 2 à 3 weken opnieuw meer dan 500 patiënten intensieve verzorging zullen nodig hebben", aldus Van der Auwera. "Maar eens we in fase 1A zitten, en dus meer dan 300 bedden moeten voorbehouden voor covidpatiënten, zal dat effect hebben op niet-dringende zorg. Hopelijk zal dat effect maar tijdelijk zijn." 

Van der Auwera hoopt dat de maatregelen die het Overlegcomité gisteren nam, soelaas zullen bieden. Hij waarschuwt dat we het effect daarvan pas binnen een aantal weken zullen zien. "Net daarom hebben we onze ziekenhuizen gewaarschuwd om zich voor te bereiden en op te schalen", zegt hij. 

Waarom stemde minister-president Jambon in met de coronapas voor fitness en horeca?

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat hij ingestemd heeft met de coronapas in de horeca, omdat hij zo wilde vermijden dat het mondmasker zou opgelegd worden.

Het op- en afzetten van mondmaskers vindt Jambon erg verwarrend in cafés en restaurants. "Het is zo'n kakofonie: je komt binnen met mondmasker, je zet je aan tafel en eten/drinken is zonder mondmasker, je gaat naar toilet en je zet het masker terug op, enz."

Jambon heeft voor de fitnessclubs naar eigen zeggen ingestemd met de coronapas om fitness-toerisme in de Vlaamse rand rond Brussel te vermijden.

Jan Jambon in juni vorig jaar bij de heropening van de horeca.

Franstalig onderwijs kiest voor meer mondmaskers, Katholiek Onderwijs houdt de boot af

In het Franstalige onderwijs wordt de mondmaskerplicht weer ingevoerd na de herfstvakantie, zijnde vanaf maandag 8 november. Dat is beslist door de Franstalige ministers van Onderwijs, in samenspraak met de koepels en de vakbonden. De mondmaskerplicht geldt voor leerlingen en leerkrachten, zoals dat nu al het geval is in Brussel.

Concreet: In het lager onderwijs zullen alleen de leerkrachten voortdurend een mondmasker moeten dragen. In het secundair dragen leerlingen en leerkrachten vanaf 8 november ook een masker als ze stilzitten. Middelbare scholieren en leerkrachten droegen al een mondkapje als ze rondliepen.

De huidige testing- en quarantaineregels zijn niet langer vol te houden
Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Voor Vlaanderen wordt er later vandaag een beslissing genomen over eventuele nieuwe maatregelen. Het Katholiek Onderwijs roept alvast op om niet overhaast tewerk te gaan. “De huidige testing- en quarantaineregels zijn niet langer vol te houden”, luidt een schriftelijke mededeling. “Er moet over werkbare en doeltreffende oplossingen worden nagedacht.” Het Katholiek Onderwijs vindt vooral dat kinderen zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd.

Brusselse politie controleert vanaf maandag of gebruik coronapas wordt nageleefd

Vanaf maandag - 1 november - zal de politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene patrouilles sturen om na te gaan of de regels rond het Covid Safe Ticket nageleefd worden. 

"Sinds 15 oktober is het Covid Safe Ticket (CST) verplicht op verschillende plaatsen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest", klinkt het. "Vanaf 15 oktober tot en met 31 oktober loopt er een sensibiliseringsperiode, maar vanaf 1 november stappen we over naar een controlefase."

Organisatoren die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen van 50 tot 2.500 euro. Voor bezoekers lopen de boetes op van 50 tot 500 euro.

Meest gelezen