Waarnaartoe deze kerstvakantie? In musea blijf je welkom: dit zijn de toptentoonstellingen bij ons

Geen theater of cinema voorlopig, maar musea blijven wél open: VRT NWS lijst daarom de meest veelbelovende tentoonstellingen van dit moment op. Heb je een paar uur tijd en weet je niet goed waarheen de komende weken? Deze lijst helpt je op weg. Vergeet het Covid Safe Ticket niet en reserveer best op voorhand, zodat je op het moment zelf zorgeloos kunt genieten van deze 24 tips. Klik op de afbeeldingen hieronder en kom meer te weten over elke expo.

Corona heeft ook de tentoonstellingsagenda stevig omgegooid, met dit najaar een kleine tsunami aan interessante expo's tot gevolg. Handig voor wie de komende weken extra vrije tijd heeft, want in elke provincie zijn er wel goede tentoonstellingen te vinden en musea blijven open! 

Klik hieronder op de expo waar je meer over wil weten:

Napoleon

Napoleon blijft fascineren, ook 200 jaar na zijn dood. De tentoonstelling in Luik toont plukjes haar, een druppeltje bloed en originele wapens van de Franse keizer, maar ook een veldbed, badkuip en handgeschreven brieven. Zelfs de kalot van Paus Pius VII, het witte hoofddeksel dat de paus droeg tijdens de kroning van Napoleon, is te zien. 

Napoleon werd al tijdens z'n leven een legende, het verzamelen van voorwerpen hoort daar kennelijk bij. 

Praktisch: de expo "Napoleon - De Mythe Voorbij" in het station Luik-Guillemins is alle dagen open en loopt nog tot 9 januari 2022.

T. Rex

Van alle dino's was de Tyrannosaurus rex de dapperste, of toch zeker de bekendste. De nieuwe expo in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel nodigt kinderen vanaf 5 jaar uit om - aan de hand van 12 doe-activiteiten - deze mythische dinosaurus beter te leren kennen. 

Verwacht geen echt skelet, maar wel een 3D-print van "Trix", een lieverdje van zo'n 12 meter hoog dat 67 miljoen jaar geleden rondliep in Montana in de Verenigde Staten.

Praktisch: de expo "T. rex" in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel is alle dagen open, behalve op maandag, en loopt nog tot 7 augustus 2022.

Komt een Italiaan naar de Nederlanden

Autoworld bracht voor de expo "Supercar story" meer dan 40 bijzonder- exclusieve wagens samen, samen goed voor zo'n 100(!) miljoen euro. Wat maakt de ene wagen tientallen miljoenen euro's waard en de andere niet? Het antwoord krijgt u nog tot eind januari te zien in het Jubelpark in Brussel.

Zo'n superwagen kopen blijft voor de overgrote meerderheid een verre droom, maar dat is niet erg. "Moest u elke droom realiseren, dan droomt u niet meer", aldus gids Herman De Croo.

BEKIJK - Herman De Croo leidt onze ploeg in zijn geheel eigen stijl rond, als voorzitter van Autoworld:

Videospeler inladen...

Praktisch: de expo "Supercar story" in Autoworld in Brussel is alle dagen open, ook tijdens de feestdagen, en loopt nog tot 23 januari 2022.

KNAL! Festival

Leuven viert de "ontdekking" van de oerknal - de theorie werd 90 jaar geleden uitgedokterd door de Leuvense professor George Lemaître - met een heus stadsfestival. 

Daar horen niet minder dan vier(!) tentoonstellingen bij. In de Universiteitsbibliotheek ziet u onder andere de eerste computer uit Leuven, naast het originele krijtbord van Stephen Hawking. In Parcum aan Abdij van Park linken ze religie aan de grote levensvragen, terwijl Museum M het werk van de Engelse kunstenaar Richard Long toont. Nog in M belicht de expo "Verbeelding van het universum" hoe kunstenaars al sinds de prehistorie aan de slag gaan met de kosmos. Aanrader!

Praktisch: de expo's in het kader van KNAL! Festival lopen nog tot 16 januari 2022. De expo "Richard Long" blijft nog tot 20 maart 2022 toegankelijk.

David Hockney

David Hockney is 84 ondertussen, maar nog altijd een van de meest populaire én dure kunstenaars van dit moment. In 2018 werd het werk "Portrait of an artist" nog verkocht voor 90 miljoen dollar, al kreeg de kunstenaar er zelf maar 14.000 dollar voor. 

Dat recordwerk is niet te zien in Brussel, maar wel twee andere "pool paintings". Blikvanger zijn 116 recente schildererijen die Hockney tijdens de eerste lockdown maakte met hulp van z'n iPad.

BEKIJK - Joris Vergeyle kon de gevierde kunstenaar David Hockney interviewen:

Videospeler inladen...

Praktisch: de dubbexpo "David Hockney" in BOZAR in Brussel is alle dagen open, behalve op maandag en feestdagen, en loopt nog tot 23 januari 2022.

Stijn Streuvels

Fotograaf Stephan Vanfleteren noemt Stijn Streuvels doodleuk een prutser en amateur als fotograaf, maar toch levert dat heel interessante foto's op.  

Mocht je het je afvragen: we hebben het hier wel degelijk over de schrijver Stijn Streuvels, bekend van "De vlaschaard" en "De teleurgang van de Waterhoek". Naast het literaire archief bewaart het Letterenhuis in Antwerpen ook zo'n 5.000 foto's van Streuvels. Een levenslange passie die nu, na 150 jaar, een eerste echte tentoonstelling oplevert. Het zijn de laatste dagen van het Streuvelsjaar én van deze expo.

Praktisch: de expo "Oogen die kijken" in het Letterenhuis in Antwerpen is open van donderdag tot zondag, en loopt nog tot 31 december 2021.

Strook

Stefaan De Croock - beter bekend als Strook - werkt met afgedankte, verweerde materialen en verwerkt die in fascinerende, nieuwe kunstwerken. Werk van hem sierde al een albumhoes van Het Zesde Metaal, nu kunt u het ook ontdekken op drie historische locaties in Brugge.

© strook.eu

Praktisch: de expo "Strook" in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de zolder van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal en het Groeningemuseum in Brugge loopt nog tot 6 maart 2022. Met één ticket kan je de drie locaties bezoeken, dat hoeft niet op dezelfde dag.

Bourse de Commerce

Wat doe je als je een van de rijkste mannen van Frankrijk bent én gepassioneerd kunst verzamelt? Dan bouw je er een kunsttempel voor, en laat je "het gewone volk" gratis mee genieten. Dat is toch zo in het geval van de 85-jarige François Pinault. In juni opende die na heel wat vertraging Bourse de commerce - de historische handelsbeurs van Parijs - als zijn persoonlijke speeltuin. Pinault toont hoogtepunten uit zijn collectie, die meer dan 10.000 kunstwerken telt.

De eigenaar van een concern van luxegoederen zoals Gucci en Yves Saint Laurent is ook de grootste privéverzamelaar van Luc Tuymans ter wereld, werk van Tuymans hangt dan ook in de openingsexpo in Parijs.

Praktisch: de openingstentoonstellingen van "Bourse de commerce" in Parijs (Frankrijk) zijn alle dagen open, behalve op dinsdag, en lopen nog tot 17 januari 2022.

Orient Express

Slik. Vanaf 2.800 euro per persoon kunt u een nachtje doorbrengen aan boord van de Orient Epress, gelukkig is er ook een veel goedkopere optie: in Train World in Brussel kunt u twee wagons van de mythische trein van dichtbij bekijken. Het is uitzonderlijk dat het grote publiek ook het interieur te zien krijgt. Wist u trouwens dat de Orient Express een van oorsprong Belgische onderneming was?

Overnachten in het museum is geen optie, wegdromen kan natuurlijk wel.

 Prakisch: de expo "Orient Express" in Train World in Schaarbeek is alle dagen open, behalve op maandag en feestdagen, en loopt nog tot 17 april 2022.

Europalia

Deze editie van Europalia staat geen land of regio centraal, maar wel de trein. De komende maanden staan daarom veel evenementen in en rond treinstations gepland, maar voor de hoofdmoot van het festival moet u naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) in Brussel. 

Het museum toont in een uitgebreide expo hoe kunstenaars van in het begin gefascineerd waren door de trein.

BEKIJK - in deze reportage tonen we topstukken uit de expo, zoals twee schilderijen van Monet:

Videospeler inladen...

Praktisch: de hoofdtentoonstelling van deze editie van Europalia - "Sporen van moderniteit" in de KMSKB in Brussel - is alle dagen open, behalve op maandag en feestdagen, en loopt nog tot 13 februari 2022. 

Vermeer

Dresden ligt op nog geen 800 kilometer van Brussel en is een van de meest bijzondere kunststeden van Duitsland. De befaamde engeltjes van Rafaël hangen permanent in de Gemäldegalerie Alte Meister, maar nog tot begin januari staat er een andere Cupido centraal.

Het museum toont niet minder dan 10 (van de 35) schilderijen van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer. Blikvanger is het recent gerestaureerde "Brieflezend meisje bij het venster". Opvallend is dat bij die restauratie de figuur van een engel op de achtergrond tevoorschijn kwam. 

Fragment van "De Sixtijnse Madonna" van Rafaël, uit de permanente collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden.

Praktisch: de expo "Johannes Vermeer. Vom innehalten" in de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden (Duitsland) is alle dagen open, behalve op maandag, en loopt nog tot 2 januari 2022.

SMAK

De komende 10 jaar mag het S.M.A.K. beschikken over zowat 40 popart-werken uit de collectie van het verzamelaarskoppel Matthys-Colle. De expo "Popart van Warhol tot Panamarenko" toont swingende, maar ook maatschappijkritische werken die bijzonder veel mensen zullen aanspreken.

En ook kinderen zijn baas in het S.M.A.K.. Het museum gaf carte blanche aan 9 jongeren van 13 tot 16 jaar, zij mochten bepalen wat er de komende maanden in het museum te zien is. Het resultaat is een speelse kijk op de eigen collectie van het S.M.A.K., al was een ballenbad net te veel gevraagd. 

BEKIJK - de popart-expo toont een paar publiekslievelingen, dat blijkt uit deze reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Praktisch: de expo "De Tentoonstelling. De kleine catalogus van de collectie van S.M.A.K." is alle dagen open, behalve op maandag en feestdagen, en loopt nog tot 17 april 2022. De expo "Popart van Warhol tot Panamarenko" loopt nog tot 8 mei 2022.

Wes Anderson

Ook in Brussel is popart te zien: het Joods Museum in Brussel liet enkele befaamde wall drawings van kunstenaar Sol Lewitt aanbrengen op de muren van het museum. Lewitt stierf in 2007, maar hij liet minutieuze beschrijvingen na. Daardoor kunnen zijn werken op precies dezelfde manier opnieuw tot leven komen.

Ook de Joodse kant van Sol(omon) LeWitt wordt belicht in deze tentoonstelling. Hij was de zoon van Joodse Russische immigranten in de Verenigde Staten, was atheïst, maar tegen het einde van zijn leven ging hij graven in zijn roots. 

Het campagnebeeld van de expo in het Joods Museum in Brussel.

Praktisch: de expo "Sol Lewitt. Wall drawings, work on paper, structures (1968 - 2002)" in het Joods Museum in Brussel is alle dagen open, behalve op maandag en feestdagen, en loopt nog tot 1 mei 2022.

MoMu

Antwerpen is en blijft een modestad. Het modemuseum (MoMu), vlakbij de Groenplaats, is na een lange renovatie weer open. Het museum is 800 vierkante meter gegroeid en gebruikt die ruimte meteen om werk uit de eigen collectie te tonen. 

Helaas bleek er al snel een probleem met de klimatisatie in de zalen. Na de openingstentoonstelling gaat het museum alweer dicht voor minstens 8 maanden. Mis daarom de komende weken de kans niet om het vernieuwde museum te bezoeken.

Praktisch: de tentoonstellingen in het MoMu in Antwerpen zijn alle dagen open, behalve op maandag en feestdagen, en lopen nog tot eind januari 2022.

Hyperrealism Sculpture

Funshoppen is er even niet meer bij, maar in het Industriemuseum in Gent kan je wel naar een expo over het fenomeen winkelen. "Kassa kassa" belicht het verhaal van de consument en z'n favoriete winkel, van 150 jaar geleden tot nu. Bereid je voor op heel wat nostalgie en sterke verhalen, zeker wanneer je de expo bezoekt met (groot)ouders.

Praktisch: de expo "Kassa kassa" in het Industriemuseum in Gent is alle dagen open, behalve op woensdag en feestdagen, en loopt nog tot 28 augustus 2022.

Vergeet me niet

"Komt een Italiaan naar de Nederlanden", het zou het begin kunnen zijn van een mop, maar de titel van deze expo is géén grap. Het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen neemt je mee naar de 16e eeuw, een gouden tijd voor 't stad. De expo laat je onze contreien bekijken door de bril van de Italiaanse koopman Lodovico Guicciardini. Precies 500 jaar geleden gaf die namelijk een soort reisgids uit voor de Nederlanden, met extra veel aandacht voor Antwerpen, de stad waar hij woonde.

BEKIJK - Voor deze expo werd een bijzondere kaart van Antwerpen gerestaureerd, "Het Journaal" mocht binnen in het restauratieatelier:

Videospeler inladen...

Praktisch: de expo "Komt een Italiaan naar de Nederlanden" in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen is alle dagen open, behalve op maandag en feestdagen, en loopt nog tot 6 maart 2022.

Fernando Botero

Fernando Botero? Is dat niet de Colombiaanse schilder van zeer herkenbare "opgeblazen" figuren? Ja, maar hij is meer dan dat. Dat toont de expo "Fernando Botero, voorbij de vormen" in Bergen, een onderdeel van de Kunst- en Cultuurbiënnale in de stad. Botero is 89 maar nog altijd actief, trouwens.

Praktisch: de expo "Fernando Botero, voorbij de vormen" in het BAM in Bergen is alle dagen open, behalve op maandag, en loopt nog tot 30 januari 2022.

Kanteltijd

Karl Meersman is het meest bekend voor zijn satirische tekeningen in weekbladen als Trends of Focus Knack, maar als kunstenaar heeft hij nog veel meer in zijn mars. In het cultuurcentrum van Knokke-Heist toont hij eigen werk, in samenwerking met Wouter Deprez. In een eigenzinnige audiogids fileert Deprez liefdevol het werk van Meersman. 

BEKIJK - Karl Meersman en Wouter Deprez leggen hier uit wat je in Knokke kunt ontdekken:

Videospeler inladen...

Praktisch: de expo "Kanteltijd" in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke is alle dagen open, behalve op dinsdag, en loopt nog tot 16 januari 2022.

Hahaha.

Kunst hoeft niet altijd even serieus genomen te worden, maar soms is humor zelf een serieuze zaak. Het ING Art Center aan het Brusselse Koningsplein toont zo'n 200 werken uit het Centre Pompidou waar je mee kan lachen. Werken van Wim Delvoye, Marcel Broodthaers en Man Ray bijvoorbeeld. 

Topstuk is de omgekeerde urinoir - de "Fontaine" - van Marcel Duchamp. Pipi-humor in het museum, moet kunnen!

Praktisch: de expo "Hahaha. De humor van de kunst" in het ING Art Center in Brussel is open van woensdag tot zondag (op vrijdag tot 21 uur), en loopt nog tot 16 januari 2022.

Fantastische Real

25 september 2022, die datum staat omcirkeld in de agenda van zowat elke kunstliefhebber. Dan heropent het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA) ein-de-lijk, na een restauratie van meer dan 10 jaar. 

Wie de topstukken uit de collectie moderne kunst niet zo lang wil missen, kan in München terecht. De Kunsthalle toont 130 meesterwerken uit Antwerpen, van Ensor tot Magritte. Daarna keren ze terug naar huis en vinden ze hun definitieve plek in het museum.

BEKIJK - droom weg bij deze prachtige dronebeelden in het nog lege KMSKA:

Praktisch: de expo "Fantastisch real" in de Kunsthalle München is alle dagen open en loopt nog tot 6 maart 2022.

Active Wear

De combinatie telewerk en gemakkelijke kleding, dat zorgt soms voor opvallende taferelen aan de digitale vergadertafel. De expo in Hasselt loopt nog maar een paar dagen, het kan extra inspiratie opleveren voor de komende telewerkperiode. 

De laatste 200 jaar haalde de modewereld vaak haar mosterd bij de sportwereld, het is dan ook geen toeval dat het Hasseltse Modemuseum de voormalige atleten Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée vroeg als gastcuratoren. 

Praktisch: de expo "Active wear" in het Modemuseum Hasselt is alle dagen open, behalve op maandag, en loopt nog tot 30 december 2021.

Poes

Kattenliefhebbers kunnen terecht in Ieper, waar in het Yper Museum een recordaantal kunstwerken en voorwerpen over dat opmerkelijke huisdier zijn bijeengebracht.

Waar komt de liefde voor de poes vandaan? Het Yper Museum ontrafelt de mysterieuze relatie tussen mens en kat, met de hulp van onder anderen Francisco Goya, Stephan Vanfleteren, Henriëtte Ronner-Knip, David Teniers de Oude en Roger Raveel.

BEKIJK - deze reportage uit "Het Journaal" toont de kat in al haar facetten:

Videospeler inladen...

Praktisch: de expo "Poes" in het Yper Museum in Ieper is alle dagen open, behalve op maandag, en loopt nog tot 16 januari 2022.

Louis de Funès

Louis de Funès is en blijft een publiekslieveling. De Franse acteur is onsterfelijk geworden door zijn rollen in "La grande vadrouille", "Les aventures de Rabbi Jacob" en "Le gendarme de Saint-Tropez". Wat maakt de acteur nog altijd zo fascinerend? De eerste expo ooit in cinema Le Palace toont het antwoord. 

BEKIJK - Joris Hessels is grote fan van het werk van Louis de Funès en krijgt een preview:

Videospeler inladen...

Praktisch: de expo "Louis de Funès" in cinema Le Palace in Brussel is alle dagen open en loopt nog tot 16 januari. 

Kunstuur

Het Kunstuur in Mechelen is ondertussen al aan een derde versie toe. De getoonde schilderijen zijn nieuw maar aan het concept zelf verandert er niets. Never change a winning team. In de historische Heilige Geestkapel vertellen, net zoals bij de vorige edities, bekende en minder bekende Vlamingen (via een hologram) over hun band met een kunstwerk. Jan Decleir maakt het deze keer af als verteller. In precies 1 uur ben je rond.

Praktisch: de expo "Het Kunstuur" in Mechelen is alle dagen open en loopt nog 30 april 2022.

Meest gelezen