archieffoto vrt.nws

Een op drie parochiepriesters in Limburg is ouder dan 70

Het bisdom Hasselt telt nog 71 priesters voor 323 parochies en een derde van die parochiepriesters is ouder dan 70 jaar. Dat staat in het jaarboek van het bisdom Hasselt. Maar 3 priesters zijn dertigers. 

Parochiepriesters zijn een knelpuntberoep. De afgelopen jaren kwamen er amper priesters bij. En de gemiddelde leeftijd ligt erg hoog. Want er zijn maar 3 dertigers aan de slag als parochiepriester in Limburg. En 23 van de 71 parochiepriesters zijn tussen de 70 en de 80 jaar oud. 

Er is ook nog 1 tachtiger actief en dat is priester Gerard Braeken uit Rotem. "Ik heb een goede gezondheid en ik heb veel vrienden in de parochies hier. In Dilsen-Stokkem zijn er ook maar 5 parochies. Het is maar 4 of 5 kilometer rijden. Ik neem ook dikwijls de fiets." Om te genieten van zijn pensioen vindt priester Braeken het nog te vroeg. "Dat zal nog wel komen hé, maar nu vind ik het belangrijk om contact te houden met de mensen, en zo goed mogelijk en vriendelijk te zijn voor de mensen." 

Het is belangrijk om contact te houden met de mensen

Priester Gerard Braeken (80)

Het aantrekken van buitenlandse priesters is niet meteen een optie. Andere bisdommen hebben daar minder goede ervaringen mee omdat ze vaak niet vertrouwd zijn met onze cultuur. 

Gevolgen

Door het tekort aan priesters wordt het moeilijk om alle parochies te bemannen.  Zo is er bijvoorbeeld in de parochies in Pelt maar in 4 van de 8 kerken nog een weekendviering.  En wellicht zullen de komende jaren nog meer kerken sluiten of een andere bestemming krijgen. Zo zijn er in Lommel-Kolonie plannen om het kerkgebouw om te vormen tot een erfgoedhuis.  

Meest gelezen