De eerste troostmuur op de Stadsbegraafplaats in Leuven

Eerste troostmuur van Leuven ingehuldigd: "Voorbijgangers kunnen hier nog eens knikken naar een persoon die wordt gemist"

Op de Stadsbegraafplaats van Leuven is de eerste troostmuur ingehuldigd. Op de troostmuur hangen foto's die op graven hingen waarvan de concessie is afgelopen en die dus intussen verdwenen zijn.

Sinds enkele jaren probeert de stad deze fotolijstjes, in de mate van het mogelijke, te behouden om troostmuren te creëren op de begraafplaatsen. “Ik denk dat de muur een stukje troost kan bieden, maar ook een plek is waar foto’s van mensen die we moeten missen nog een plaats kunnen krijgen op de begraafplaats”, zegt schepen van Begraafplaatsen Bieke Verlinden (Vooruit). 

Elk jaar verdwijnen er grafzerken op de begraafplaats omdat ze aan het einde van hun concessie zijn. "Vaak worden die graven dan geruimd. We hebben de foto's die erop hingen bijgehouden en ze een hele mooie plek gegeven op een muur Die staat aan een ereplek naast een mooie prairiebeplanting. Het gaat heel mooi op in de natuur en voorbijgangers kunnen op die manier nog eens knikken naar een persoon die gemist wordt, maar nog steeds deel uitmaakt van een gemeenschap."

We willen ook plaats maken voor foto's van mensen die in het buitenland begraven liggen, maar hier gemist worden

Bieke Verlinden, schepen Begraafplaatsen Leuven

"Dat is ook heel troostend", gaat Verlinden verder. "Dat mensen los van een traan ook een glimlach kunnen wisselen. De muur is meer dan een kilometer lang en we willen die ook openstellen voor mensen die troost zouden kunnen vinden door een beeltenis op te hangen van een geliefde die in het buitenland begraven ligt. Maar dat kan ook een beeltenis zijn van iemand wiens graf jaren geleden al geruimd is en waarvan nog een foto bestaat. Ook die is op deze troostmuur welkom."

Meest gelezen