Film "Cool Abdoul" over bokser Ismail Abdoul uit Gent ook te zien in gevangenissen: "Gedetineerden hoop geven"

Vanaf vrijdag wordt de film "Cool Abdoul", over de Gentse bokser Ismail Abdoul, ook getoond in de gevangenis van Oudenaarde. De film toont hoe Abdoul zijn bokscarrière wil betalen door als portier in het Gentse nachtleven te werken. Maar daar loopt het fout, en Ismail belandt in de gevangenis. 

De film "Cool Abdoul" over de Gentse bokser Ismail Abdoul ging een kleine twee weken geleden in première op Film Fest Gent.  Vanaf vrijdag is de film ook in de gevangenissen te zien. 

Ismail wil de gedetineerden tonen dat wie als mens wil veranderen, dat ook kan

Jonas Baeckeland, regisseur "Cool Abdoul"

Dat is geen toeval, want Ismail Abdoul heeft zelf ook bijna drie jaar in de gevangenis doorgebracht. "We starten vrijdag in de gevangenis van Oudenaarde. We gaan kijken samen met Ismail en Nabil Mallat, de acteur die de rol van Ismail in de film vertolkt. Gevangenen mogen hun naasten uitnodigen om samen de film te bekijken," vertelt regisseur Jonas Baekeland. 

Boodschap aan lotgenoten

Het was onder meer de regisseur die het idee lanceerde om "Cool Abdoul" ook te tonen aan mensen die er volgens hem veel aan zullen hebben. "Ons verhaal gaat natuurlijk over Ismail Abdoul en de periode in en na de gevangenis", zegt Jonas Baeckeland. "Die drie jaren hebben bij Ismail natuurlijk iets gekeerd, hij wil ook de boodschap geven: als je als mens wil veranderen dan kan dat ook. We willen de gevangenen een teken van hoop geven." Het project start in de gevangenis van Oudenaarde maar Baeckeland voert ook gesprekken met andere detentiecentra. 

Meest gelezen