Pexels

Gaat de conditie van jongeren achteruit? Sportleerkracht uit Turnhout bevestigt: "Smartphone wint het vaak van beweging"

In Nederland trekken een aantal sportbonden aan de alarmbel, want de conditie van jongeren zou achteruit gaan. Volgens sportleerkracht Paul Embrechts van middelbare school Campos in Turnhout is ook de conditie van onze jongeren opvallend slechter dan een aantal jaren geleden. "Een gemiddelde prestatie van leerlingen vroeger krijgt nu een hoge score", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen.

In Nederland maken topsportclubs zich zorgen om de fysieke conditie van de jeugd, maar ook om de toekomst van de topsport. Jongeren zouden te veel zitten en te weinig bewegen, wat ervoor zorgt dat hun conditie en sportprestaties achteruit gaan. Dat schrijft NOS.

Ook bij ons heeft die trend zich al een tijd ingezet, volgens sportleerkracht Paul Embrechts aan de middelbare school Campos in Turnhout. "We zien al een aantal jaren een dalende conditie bij jongeren die starten in onze sportrichting. Dat kunnen we zonder onderzoek al vaststellen en ik denk dat iedere leerkracht dat kan beamen", vertelt Lembrechts in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. 

We zien al een aantal jaren een dalende conditie bij jongeren die starten in onze sportrichting

Paul Embrechts, sportleerkracht Campos in Turnhout

Beluister hier het gesprek met sportleerkracht Paul Embrechts op Radio 2 Antwerpen:

"De normen die we konden handhaven in het begin van mijn carrière zijn helemaal veranderd", gaat Embrechts verder. "Een gemiddelde prestatie van vroeger geven we nu een hoge score van 8 of 9 op 10. Vooral de kracht van jongeren gaat sterk achteruit en ook in eenvoudige bewegingen zoals een koprol merk je het verschil."

Smartphone vs. beweging

Die slechtere prestaties wijt Embrechts aan het smartphonegebruik van kinderen en jongeren. "Ze hebben de keuze tussen het scherm en bewegen, en dan wint het scherm heel vaak. Kinderen komen op gewone dagen al snel aan 7 tot 8 uur schermtijd. Dat blijkt uit een studie van Apestaartjaren. Dat is tijd waarin zij niet kunnen bewegen." 

Ouders moeten eerst en vooral het goede voorbeeld geven

Paul Embrechts, sportleerkracht Campos in Turnhout

Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat jongeren opnieuw meer gaan sporten? De verantwoordelijkheid van de ouders is daarbij heel belangrijk, zegt Embrechts: "De ouders moeten eerst en vooral het goede voorbeeld geven. Wat we vaak zien, is dat kinderen van ouders die er beter voor staan, gezonder leven en meer bewegen. Jongeren die het thuis minder breed hebben, hebben spijtig genoeg vaak minder beweging." 

Ook de scholen hebben dus een zekere verantwoordelijkheid. De sportleraar werkt daarom alvast mee aan een "sport-na-school"-project van de overheid om jongeren zoveel mogelijk te laten bewegen. 

 

Meest gelezen