Miljonairskoppel redt cinema Sphinx in Gent:"Iedereen wil investeren in voetbal, wij steken ons geld in arthouse"

Een koppel Gentenaars heeft stadscinema Sphinx gekocht en heeft dus zo de arthouse bioscoop gered. Ze gebruikten het geld dat de verkoop van hun bedrijf had opgebracht. De Sphinx is één van de laatste twee filmzalen in Gent die nog de betere film tonen. 

De iconische cinema Sphinx in Gent is gered, en dat dankzij de investering van een Gents koppel. De Sphinx is, naast de Studio Skoop, de enige filmzaal in Gent waar nog arthousefilms worden getoond. "We hebben ons IT-bedrijf verkocht voor een mooi bedrag, en met de opbrengst wilden we iets zinvols doen", steekt nieuwbakken cinema-eigenaar Bruno Lowagie van wal. 

Eerst sportieve investering, nu een culturele

Het koppel is niet aan zijn proefstuk toe wat verrassende investeringen betreft. Zo kochten ze ook al een boksclub op in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg die ze omvormden tot een tafeltennisclub, Spartacus. "We dachten: we hebben iets in de sport gedaan, nu willen we iets in de cultuur doen, en dan lag film voor de hand", zegt Lowagie. 

We leerden in de Sphinx Passolini en Kubrick kennen, een wereld ging voor ons open!

Bruno Lowagie, nieuwe eigenaar Sphinx

Bruno Lowagie en zijn vrouw Ingeborg Willaert streken als student in 1988 neer in Gent. Ze ontdekten de Gentse bioscoopwereld eerst in de toenmalige Decascoop (nu Kinepolis). Door het filmfestival Gent vonden ze al snel de weg naar de minder traditionele films, die in de Studio Skoop en Sphinx worden getoond. "De ene week zagen we er alleen maar films van Pasolini, de andere week was het Kubrick. Voor ons, ingeweken West-Vlamingen, ging er een wereld open!", zegt Bruno Lowagie. "Het is toen en daar dat onze liefde voor de cinema is ontstaan, het is voor ons heel belangrijk dat die arthouse in Gent blijft."

Geen hoge verwachtingen

Het koppel heeft niet meteen de ambitie om van cinema Sphinx een winstgevende machine te maken. "We zien het meer als een investering op lange termijn, voor de komende generaties filmliefhebbers", zegt Lowagie. Als we het goed aanpakken draaien we een break-even, en kunnen we het gebouw misschien ook opwaarderen." 

Huidige uitbater blijft aan het roer

Ambities om cinema Sphinx zelf uit te baten heeft het koppel niet. "We hopen dat de huidige uitbater, Patrick Deboes, het blijft doen", zegt Bruno Lowagie. " We gaan gaandeweg wel volgen hóe hij dat doet, want als hij op een dag zegt dat hij ermee ophoudt, dan vervang je die niet zomaar."

Hoeveel de ondernemers voor het gebouw hebben betaald, is niet duidelijk. 

Meest gelezen