Greenpeace wil verbod op vluchten waarvoor alternatieve treinritten van minder dan 6 uur bestaan

Voor maar liefst een derde van de drukste vluchten in Europa bestaat er een alternatief traject per trein met een reistijd van minder dan zes uur. Die vluchten verbieden zou volgens Greenpeace een besparing van 3,5 miljoen ton CO2 opleveren. Dat blijkt uit een studie van de milieuorganisatie, die oproept om onze manier van reizen radicaal om te gooien.

Volgens Greenpeace is het absoluut nodig om het luchtverkeer terug te dringen opdat de opwarming van de aarde beperkt zou blijven tot 1,5°C. Tegelijkertijd pleit de ngo voor een boost van het treinvervoer, "het stiefkind van het Europese overheidsbeleid".

"We stoten 10 keer meer CO2 uit als we het vliegtuig nemen van Parijs naar Amsterdam dan indien we met de trein zouden reizen", benadrukt Sarah Fayolle van Greenpeace Frankrijk. "En dat terwijl dit traject in minder dan drie en een half uur met de trein kan worden afgelegd. Het terugdringen van het luchtverkeer is essentieel als we de klimaatdoelstellingen in het Akkoord van Parijs willen halen. De afschaffing van korte vluchten is alvast een eerste stap."

Resultaten van het onderzoek

Vluchten van minder dan 1.500 kilometer zijn goed voor een kwart van de emissies van de Europese luchtvaartsector, constateert Greenpeace in de studie. Dat terwijl er voor 51 van de 150 drukste korteafstandsvluchten in de Europese Unie (eilandroutes niet meegerekend) al een spooralternatief voor handen is van minder dan zes uur. 

Voor 21 verbindingen, zoals Amsterdam-Parijs of Brussel-Frankfurt bestaat er zelfs een treintraject van minder dan vier uur, blijkt uit het rapport. In de studie wordt wel niet vermeld hoeveel passagiers op deze vluchten onderweg zijn naar een aansluiting. Greenpeace pleit ook voor meer treinverbindingen tussen die populaire routes in Europa. Op dit moment kan slechts 27% van de drukste routes ook afgelegd worden met een rechtstreekse nachttrein.

Vliegtaks

Volgens Greenpeace is er in Europa een groot draagvlak voor het afschaffen van die korte vluchten. De ngo verwijst daarvoor naar een enquête van de Europese Investeringsbank waaruit blijkt dat 62% van de bevraagden achter het verbod op korte vluchten zou staan. Uit datzelfde onderzoek blijkt echter dat nog meer mensen (72%) voorstander zijn van een vliegtaks op korte vluchten.

Ook de Belgische federale overheid werkt aan zo'n heffing voor korte vluchten. "Officieel heet het een inschepingstaks en geen vliegtaks, maar de modaliteiten zijn nog niet duidelijk." Dat vertelde journalist Riadh Bahri, die voor VRT NWS de luchtvaartsector volgt, onlangs op Radio 1 tijdens een analyse van de pro's en contra's van zo'n heffing.

Beluister hier de volledige analyse van journalist Riadh Bahri in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen