NICOLAS MAETERLINCK

Als vaccins de sleutel naar onze vrijheid waren, waarom worden mensen dan nog ziek en stijgen de opnames?

Het coronavaccin was de sleutel naar onze vrijheid, zo luidde de boodschap bij de uitrol van de vaccinatie. Maar intussen hebben we een vierde coronagolf en komen er weer extra maatregelen. "Maar de vaccins doen wel degelijk goed hun werk. We zien dat het aantal hospitalisaties ten opzichte van het aantal besmettingen opmerkelijk lager ligt", zegt infectioloog Steven Callens (UZ Gent).

De druk op de zorg neemt opnieuw toe, nog altijd wordt een relatief hoog aantal mensen opgenomen in het ziekenhuis. Hoe meer mensen besmet geraken, hoe meer kans er is dat mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. "De proportie blijft dezelfde", aldus dokter Callens.

Er zijn dan ook een paar zaken veranderd sinds het vaccin ontwikkeld en toegediend is, aldus Callens. "We zitten met een variant die veel besmettelijker is. Bovendien zijn ook de maatregelen begin oktober losgelaten. En van de immuniteit weten we nu dat de bescherming tegen milde ziekte na 6 maanden wat afneemt. Dat wil zeggen dat een gevaccineerde het virus toch kan dragen en waarschijnlijk kan overdragen."

Hoe meer barrières je hebt, hoe beter beschermd we zijn

Infectioloog Steven Callens

Volgens professor Callens is de belangrijke boodschap dan ook: "Hoe meer barrières je hebt, hoe beter beschermd we zijn. Het gaat om een en/en-verhaal. Veel experts hebben dat een aantal maanden geleden ook al verteld, maar dat is uiteraard een boodschap die moeilijk over te dragen is".

Wie belandt in het ziekenhuis?

En ja: op dit moment belanden ook gevaccineerde mensen in het ziekenhuis. "Op intensieve zorg zijn dat wel nog heel vaak niet gevaccineerde mensen", verduidelijkt Callens.

"In het hospitaal zelf gaat het om mensen die wat ouder zijn of vooral onderliggende aandoeningen hebben. Gezonde gevaccineerde mensen belanden heel weinig in het ziekenhuis en als ze er al belanden, dan zien we dat de hospitalisatieduur minder zwaar is."

Zijn de vaccins dan toch niet zo effectief? Beluister de uitleg van professor Steven Callens in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen