Gerry De Jonghe

Internationale prijs voor bedrijf Niko uit Sint-Niklaas:"Ons werk gaat verder dan de zorg voor milieu en klimaat"

Het bedrijf Niko uit Sint-Niklaas, bekend van de lichtschakelaars en de stopcontacten, heeft een prijs van de Verenigde Naties gekregen. Het Belgisch bedrijf zet al jaren in op duurzaamheid. Nu heeft het het officiële SDG-certificaat van Unitar gekregen, dat is de opleidingsorganisatie van de Verenigde Naties. Om de prijs van de Verenigde Naties te krijgen, moeten bedrijven aan 17 duurzame doelstellingen voldoen. 

Niko is Belgisch marktleider in de productie van elektrisch installatiemateriaal en huisautomatisering. En, vanaf nu ook trotse houder van de VN-erkenning. Bedrijven krijgen het SDG-certificaat als ze kunnen bewijzen dat ze voortdurend bezig zijn met duurzaamheid. Duurzaamheid wordt  gezien in de ruime betekenis van het woord. Het gaat niet alleen om bezig zijn met milieu en klimaat, maar ook moet het bedrijf aantonen dat het respect heeft voor de werknemers en hen de kans geeft zich te ontplooien.  

Duurzaam en slim stopcontact

Het bedrijf heeft een slim stopcontact gelanceerd waar de gebruiker het energieverbruik kan beheren op een afstand. Ook heeft het bedrijf een systeem ontwikkeld om de digitale meter te koppelen aan de zonnepanelen om zo op het juiste moment energie te gebruiken. Volgens milieucoördinator Dirk D'Haese gaat duurzaamheid veel verder " We hebben ook een eigen bos aan de rand van het bedrijf, waar op termijn ook eigen bijenkasten worden geplaatst. De fietsenstalling heeft een groen dak en er is plaats om snel onze elektrische auto's op te laden"

Geen woorden, maar daden, ook naar onze werknemers

Dirk D'Haese, milieucoördinator

"Voor ons is elke werknemer belangrijk, iedereen is gelijk, we maken geen onderscheid. We hebben ook de Niko Academy opgericht en daar kan iedereen terecht om zich te verder onwtikkelen en te werken aan hun talenten. Bedoeling is om iedereen de kans te geven zich verder te ontplooien", zegt nog Dirk D'Haese. Bij Niko in Sint Niklaas werken 450 mensen, het bedrijf heeft nog andere vestigingen in 10 Europese landen en in totaal werken er tot 900 werknemers in alle vestigingen samen

Geert De Jonghe

Meest gelezen