Archieffoto: een nucleair centrum in de Iraanse stad Qom.

Iran bereid om onderhandelingen over nucleair programma in november te hervatten

Iran is bereid de onderhandelingen over zijn nucleaire programma in november in Wenen te hervatten. Dat heeft de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Ali Bagheri Khani gezegd na een ontmoeting met Europese onderhandelaars in Brussel. Iran sloot in 2015 een nucleair akkoord met zes landen, waaronder de VS en Rusland, maar dat akkoord is amper nog iets waard nadat de VS er is uitgestapt en Iran bepaalde voorwaarden begon te schenden.

"Ik heb een ernstig en constructief gesprek met Enrique Mora gehad (de Europese onderhandelaar, red.) over de essentiële elementen voor een geslaagde onderhandeling. We zijn overeengekomen voor het einde van de maand november onderhandelingen te beginnen. De exacte datum zal volgende week bekendgemaakt worden", zei de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Ali Bagheri Khani op Twitter.

Die onderhandelingen in Wenen moeten verhinderen dat Iran kernwapens bouwt en verzekeren dat het land zijn uranium alleen voor burgerlijke doeleinden inzet. In ruil zouden sancties tegen het land opgeheven worden. Dat was ook de opzet van het nucleair akkoord dat Iran in 2015 sloot met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Maar in 2018 stapte de VS onder leiding van de toenmalige president Donald Trump uit het akkoord, omdat Iran zich volgens Trump niet meer aan de voorwaarden zou houden. Trump voerde nadien ook opnieuw strenge sancties in tegen Iran, die de Iraanse economie hard troffen.

Als reactie daarop begon Iran inderdaad nog meer voorwaarden van het akkoord te schenden, onder meer door zijn voorraden verrijkt uranium opnieuw op te bouwen, het te raffineren tot een hogere splijtstofzuiverheid en geavanceerde centrifuges te installeren om de productie te versnellen. 

De andere landen die naast de VS het akkoord hadden gesloten, drongen er daarop bij Iran op aan om snel weer rond te tafel te gaan zitten, aangezien de tijd steeds meer begon te dringen doordat Iran meer voorraden aan het opbouwen was dan in het akkoord afgesproken was. Sinds april werd er inderdaad opnieuw onderhandeld, maar die gesprekken leverden nog niets op en ze vielen bovendien stil na de verkiezing van de nieuwe Iraanse president Ebrahim Raisi, een hardliner.

De vraag is of en hoe snel er met Raisi als president vooruitgang geboekt kan worden. De Verenigde Staten hebben al gereageerd op de aankondiging van de Iraanse viceminister. De Amerikaanse regering roept Teheran op om zijn "goede trouw" te tonen. 

De drie Europese landen, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben in elk geval nog geen uitnodiging gekregen, liet een Franse diplomatieke bron verstaan. De drie landen staan klaar om snel met Iran te onderhandelen, maar betreuren tegelijk dat de Iraanse viceminister geweigerd heeft om onderhandelaars van de drie landen nu al te ontmoeten, tijdens zijn bezoek vandaag aan Brussel.

Meest gelezen