Sahel
UAntwerpen

Minister Kitir maakt 50 miljoen euro vrij voor klimaatprogramma in Sahelregio

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakt 50 miljoen euro vrij voor een Belgisch klimaatprogramma in de Sahel. Dat heeft ze dinsdag bekendgemaakt tijdens een ontmoeting met de minister van Leefmilieu van Burkina Faso. Het programma moet zowat 10.000 hectare land  opnieuw vruchtbaar maken in Burkina Faso, Senegal, Niger en Mali.

“Hier in de Sahel zie je de situatie letterlijk achteruit gaan. Je kan hier bijna meter per meter zien wie er aan het winnen is: extreme droogte of de mens. Met dit klimaatprogramma kunnen we een verschil maken voor heel veel mensen,” aldus minister Kitir.

“We zorgen er niet enkel voor dat mensen hier de schokken van de klimaatsverandering beter kunnen opvangen. Met onze acties – zoals het planten van bomen of het herstellen van land – gaan we de klimaatverandering ook effectief tegen. En dat is goed voor ons allemaal.”

Reis in teken van klimaatverandering

Minister Kitir is momenteel op werkbezoek in Afrika. Ze reist morgen naar Senegal en verbleef de afgelopen twee dagen in Burkina Faso. De reis van de minister staat in het teken van klimaatverandering. Daarover had ze gisteravond een ontmoeting met de Burkinese minister van Leefmilieu Siméon Sawadogo.

 In het bijzijn van die laatste kondigde minister Kitir aan dat ze over een periode van vijf jaar 50 miljoen euro vrijmaakt voor een Belgisch klimaatprogramma in de Sahel. 

De Sahel is de strook die horizontaal over heel het Afrikaanse continent loopt en het vochtige tropische gebied in het zuiden scheidt van de Sahara in het noorden. De regio is bijzonder gevoelig aan klimaatverandering en heeft te lijden onder de verwoestijning. Dit heeft grote gevolgen voor de lokale landbouw en  bevolking. Zij leven vaak van de landbouw en zien hun opbrengst door de droogte dalen.

Eerste keer voor België

 Het is de eerste keer dat België investeert in een regionaal programma met specifieke focus op internationale klimaatactie. De 50 miljoen euro die de minister vrijmaakt, wordt gespreid over vijf jaar en is bestemd om land in Burkina Faso, Senegal, Mali en Niger opnieuw vruchtbaar te maken. Dat moet gebeuren door onder meer te investeren in een betere opslag van regenwater en het aanplanten van bomen. 

Het is in de eerste plaats te bedoeling om de situatie beter te maken voor de mensen die de klimaatverandering het hardst voelen. Maar eigenlijk winnen we hier allemaal bij

Minitser van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir

"Het is in de eerste plaats te bedoeling om de situatie beter te maken voor de mensen die de klimaatverandering het hardste voelen. Maar eigenlijk winnen we hier allemaal bij. Door bijvoorbeeld massaal bomen te gaan planten, gaan we de CO2-uitstoot tegen. En dat is in het belang van ons allemaal", besluit minister Meryame Kitir.

BEKIJK: Een ploeg van VRTNWS volgde minister Kitir in Burkina Faso en maakte deze reportage.

Videospeler inladen...

Meest gelezen