Radio 2

Productie van mondmaskers in Genk zit weer in de lift: "Al enkele weken meer vraag"

Bij het Genkse bedrijf Illocare is de vraag naar mondmaskers de voorbije weken met zo’n 40 procent gestegen. Dat is dus nog voor het overlegcomité de mondmaskers weer verplichtte in binnenruimtes. “Apotheken bereiden zich voor op het griepseizoen.”

De voorbije weken kreeg je in winkels nog fikse kortingen op mondmaskers, maar dat zal nu wel snel voorbij zijn. Want vanaf vrijdag zijn mondmaskers weer verplicht in onder meer winkels, musea en bioscopen. Dat heeft het overlegcomité gisterenavond beslist. 

Maar bij mondmaskerproducent Illocare in Genk zitten de bestellingen al enkele weken in de lift. “De apothekers en andere sectoren waren zich al aan het voorbereiden op het griepseizoen, dus onze productie was de voorbije weken al met 30 tot 50 procent gestegen”, vertelt Karen Sarkisjan van Illocare. “Ook buiten corona blijven mondmaskers essentieel.” 

Concurrentie met China

Illocare levert zowel mondmaskers aan professionelen als aan particulieren in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. “Onze maskers voldoen aan alle Europese normen, en ze hebben het voordeel dat je er gemakkelijk door kan ademen”, gaat Sarkisjan verder. “Ook al moet je ze urenlang dragen, ze blijven comfortabel.” 

Illocare is een onderdeel van Illochroma, een drukkerij die gespecialiseerd is in de productie van etiketten voor drankflessen. Maar tijdens de coronacrisis begon het bedrijf met het maken van mondmaskers. De Genkse fabriek kan tot 100 miljoen stuks per jaar produceren. 

Meest gelezen