Zelfs met economische vertraging door corona: "Moeten vijf keer sneller af van koolstof dan wat nu het geval is"

Consultancybedrijf PwC komt voor zijn nieuwste "Net zero Economy Index" tot de conclusie dat de afbouw van onze uitstoot van het broeikasgas CO₂ nog altijd veel te traag verloopt als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen. We zouden eigenlijk vijf keer sneller af moeten van koolstof. Het is al het derde alarmerende rapport in drie dagen tijd, aan de vooravond van de klimaatavond van de klimaatconferentie in Glasgow. 

PwC onderzoekt elk jaar hoe groot de energiegerelateerde uitstoot is van koolstofdioxide, het voornaamste broeikasgas. Volgens de "Net zero economy index" blijven we nog veel te veel verslaafd aan fossiele brandstoffen. 

In de ideale wereld  - om het klimaatakkoord van Parijs te halen - zou de decarbonisatiegraad (afbouw van koolstof, red.) 12,9 procent moeten bedragen, zegt PwC. Dan zouden we op weg zijn om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 te halveren, en om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. 

Maar die "ideale" score ligt wel 5 keer hoger van wat vorig jaar werd gerealiseerd, met name 2,5 procent afbouw, berekende PwC. Met andere woorden, de wereldwijde economieën moeten een flink stuk hoger schakelen en vijf keer zo snel evolueren. "Zelfs met de globale economische vertraging in 2020 haalde geen enkel land uit de G20 (de groep van grootste industrielanden, red.) de decarbonisatiegraad van 12,9 procent die nodig is om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius. Dat is een verontrustende vaststelling aangezien dat de G20 goed is voor 80 procent van het wereldwijde bbp en voor zo'n 75 procent van alle uitstoot wereldwijd", zegt Marc Daelman van PwC België.

Zelfs met de economische vertraging in 2020 haalde geen enkel land uit de G20 de afbouw van koolstof die nodig is

Onder het klimaatakkoord van Parijs werd overeengekomen om de klimaatopwarming ruim onder de 2 graden te houden en het liefst op anderhalve graad. Bij een opwarming van 2 graden of meer wordt gevreesd voor een catastrofale klimaatverandering met nog veel meer weersextremen. Momenteel maakt de klimaatverandering wereldwijd al veel slachtoffers, maar we zitten nog maar op 1,1 graden extra tegenover de periode 1850-1899. 

Recordniveau aan broeikasgassen in onze atmosfeer

Het nieuwste rapport toont opnieuw aan dat de lichten niet meer op oranje, maar stilaan op rood staan, zoals VN-baas Antonio Guterres eerder al zei. 

Eergisteren meldde de WMO, de Wereldmeteorologische Organisatie, dat het aantal broeikasgassen zoals CO₂ en methaan in onze atmosfeer naar een recordniveau is gestegen in 2020. De stijging is tijdens het coronajaar 2020  zelfs sneller gegaan dan het gemiddelde van de voorbije tien jaar, schrijft de WMO. "De economische vertraging door corona heeft heeft geen merkbare invloed gehad op het aantal broeikasgassen in de lucht en hoe de hoeveelheid is aangegroeid", staat te lezen in hun Greenhouse Gas Bulletin

Wetenschappers vrezen dat een opwarmende wereld op zijn beurt ook meer broeikasgassen zal uitstoten, bijvoorbeeld door bosbranden of het smelten van de permafrost. 

Gisteren was er nog een alarmerend rapport van de VN over de "emissions gap", de kloof tussen wat we daadwerkelijk uitstoten en wat we in de ideale wereld zouden mogen uitstoten om de klimaatopwarming binnen de perken te houden. Die kloof blijft gigantisch, waarschuwt de VN. Momenteel stevenen we af op een temperatuursstijging van ergens tussen de 2,2 en 2,7 graden tegen het einde van de eeuw. 

Meest gelezen