Mondmaskers in 5e en 6e leerjaar en nieuwe quarantaineregels: dit hebben Vlaamse onderwijspartners beslist

Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Vlaanderen zullen na de herfstvakantie opnieuw een mondmasker moeten dragen. Dat is vanavond beslist op het overleg tussen de Vlaamse onderwijspartners. Ook de test- en quarantaineregels versoepelen. Leerlingen jonger dan 12 moeten zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben. In het middelbaar komt er geen nieuwe mondmaskerplicht.

Dit zijn de nieuwe maatregelen voor het onderwijs in Vlaanderen vanaf maandag 8 november:

  • Mondmaskers voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar als er in de klas niet genoeg afstand kan worden gehouden en er geen ventilatie is
  • Bij een besmetting in de klas moeten kinderen jonger dan 12 jaar zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben
  • Hele klas een week in quarantaine vanaf 4 besmettingen in eenzelfde klas in één week tijd
  • In het secundair onderwijs verandert er niets

De vierde coronagolf slaat hard toe in de scholen en vooral in het lager onderwijs zijn er veel nieuwe besmettingen. En dus waren nieuwe maatregelen nodig. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft vanavond met de onderwijskoepels, CLB's, vakbonden en experten samengezeten om te bekijken hoe uitbraken in scholen kunnen worden vermeden, zonder scholen te moeten sluiten.

Na de herfstvakantie zullen leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar opnieuw een mondmasker moeten dragen. "Maar in de klas zullen de leerlingen en leerkrachten het mondmasker wel mogen afzetten als ze stil zitten, er voldoende afstand kan worden gehouden en als er ventilatie is", verklaart minister Weyts. "Op de speelplaats hoeft het mondmasker niet, tenzij er dichte fysieke contacten zijn."

In het buitengewoon basisonderwijs geldt de mondmaskerplicht voor leerlingen vanaf 10 jaar en enkel voor de leerlingen voor wie het mogelijk is.

Volledige klas moet enkel nog in quarantaine vanaf 4 besmettingen in één week tijd
Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

Daartegenover worden de quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar versoepeld. Tot nog toe moest een volledige klas in quarantaine wanneer er op één week tijd in een klas twee besmettingen werden vastgesteld. Alle leerlingen moesten zich dan ook laten testen. Dat was ook het geval wanneer een leerkracht positief testte.

"Die regel zorgt ervoor dat duizenden kinderen in quarantaine moeten zonder dat ze ziek zijn. Daar moeten we mee stoppen", zegt Weyts. "Vanaf de herfstvakantie moeten kinderen jonger dan 12 zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben. Dat moet ook de druk op de huisartsen en CLB's verminderen. Wie positief is, moet dan wel een week in quarantaine."

De volledige klas moet wel een week in quarantaine vanaf 4 besmettingen in één week tijd in eenzelfde klas, dat was tot nog toe al vanaf 2 besmettingen: "Een noodmaatregel om clusteruitbraken te verhinderen op scholen."

"We treden op in het lager onderwijs want daar is er een probleem", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

In het secundair onderwijs komt er dus geen nieuwe mondmaskerplicht. "Het aantal nieuwe besmettingen in het middelbaar valt goed mee, zeker in vergelijking met de rest van de samenleving. Daar komt dus geen nieuwe mondmaskerplicht", zegt Weyts. "74 procent van de besmettingen op scholen gebeuren in het lager onderwijs."

De nieuwe regels blijven van kracht tot aan de kerstvakantie, maar er zal tussentijds geëvalueerd worden. Scholen kunnen nog altijd zelf extra maatregelen nemen als dat op basis van de lokale situatie aangewezen lijkt, meldt minister Weyts.

Dankzij de nieuwe regels zullen heel wat kinderen geen nutteloze test moeten laten doen
Inge Trimpont, directeur permanente ondersteuningscel van de CLB's van het GO!

De CLB's hadden al aangegeven dat de quarantaineregels in het lager niet meer vol te houden waren. Inge Van Trimpont, directeur van de permanente ondersteuningscel van de CLB's van het GO! is dan ook blij met de nieuwe regels. 

"Het is logisch dat enkel kinderen met symptomen getest worden en dat ze in isolatie gaan bij een positieve test. Dat bespaart heel wat kinderen nutteloos testen. Ook voor CLB-medewerkers zal het de druk verlichten."

Meest gelezen