Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Pompstations in Iran werken weer, na cyberaanval van gisteren

In Iran zijn de gevolgen van de cyberaanval op tankstations grotendeels weggewerkt, zegt de Iraanse overheid. De meeste pompstations lagen gisteren plat, met lange files als gevolg. Het onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de aanval, loopt nog

4300 tankstations over heel het land verspreid lagen gisteren helemaal of zo goed als volledig plat na een cyberaanval. Doelwit bleek vooral het systeem met de elektronische kaart waarmee de Iraniërs heel goedkoop kunnen tanken, dat door de aanval niet meer werkte. Binnen de kortste keren was het aanschuiven geblazen voor wie zijn auto vol wilde gooien. 

Die problemen zijn nu grotendeels van de baan, meldt het Iraanse persbericht IRNA. 80 procent van de pompstations zouden weer in bedrijf zijn.

Wie er achter de cyberaanval zit, is voorlopig onduidelijk. Iran vermoedt dat de verantwoordelijke uit het buitenland komt, zegt Abolhassan Firouzabadi van de Iraanse Hoogste Raad voor Cyberveiligheid. Hij ziet gelijkenissen met een cyberaanval op het Iraanse spoorwegennet in juli dit jaar. Die aanval was volgens het Israëlische cyberveiligheidsbedrijf Check Point het werk van een hackersgroep die zich Indra noemt en die eerder ook al bedrijven in Syrië (dat volop leunt op steun van Iran) aanviel. 

Dat tankstations en de goedkope brandstof doelwit waren, is allicht niet toevallig. Iran beschikt over de vierde grootste olievoorraad ter wereld, Iraniërs beschouwen goedkope benzine als een recht. Toen Iran in 2019 besliste om de brandstofprijzen fors te verhogen, leidde dat tot grote straatprotesten tegen het regime.

Meest gelezen