De rechtbank van Madrid.
Europa Press 2021

Spaanse rechter beslist: gescheiden koppel krijgt gedeeld hoederecht over hond na ruzie over zijn nieuwe verblijfplaats

Een Spaanse rechter heeft gedeeld hoederecht over een hond toegekend aan een gescheiden koppel die het na de breuk niet eens raakten over de nieuwe woonst van hun trouwe viervoeter. Volgens de rechtbank heeft de hond een hechte band met beide baasjes. Hij heeft dan ook beslist dat het beest beurtelings bij hen mag verblijven. Het vonnis zou een stap vooruit zijn in de ontwikkeling van een nieuwe Spaanse wetgeving over de erkenning van huisdieren

Twee Spanjaarden raakten het na een relatiebreuk niet eens over het lot van hun hond "Panda". De vrouw besloot naar de rechter in Madrid te stappen omdat ze het beest wilde blijven zien. 

Als rechters zich louter zouden baseren op het burgerlijk wetboek, zou de officiële eigenaar van het dier, in dit geval de man, het volledige hoederecht krijgen. Er wordt dan geen rekening gehouden met het emotionele lijden van het andere baasje, maar ook niet met het welzijn van het dier. 

Om te bewijzen dat ook de vrouw een emotionele band heeft met de hond, maakte  de advocaat niet alleen gebruik van het Burgerlijk Wetboek, maar ook van het Europees Verdrag voor de Bescherming van huisdieren, dat Spanje in 2017 ratificeerde. Daarin staat dat elk baasje verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn of haar dier. Niemand mag een gezelschapsdier in de steek laten en baasjes moeten hun dieren verzorgen en aandacht geven. Volgens het artikel is elk baasje verantwoordelijk voor het welzijn van het beest.

Doordachte aanpak zorgt voor baanbrekend vonnis

Om haar claim kracht bij te zetten, gebruikte de advocate Panda’s adoptiecontract, rekeningen van veeartsen en foto’s van het koppel met de hond om aan te tonen dat het beest een hechte band had met beide baasjes. En dat bleek voldoende om de rechter te overtuigen. 

Die besliste dat beide partijen in de toekomst samen voor hun hond Panda moeten zorgen. Na de uitspraak had de advocaat het over een baanbrekend vonnis omdat haar cliënte erkend werd als medeverantwoordelijke en medeverzorgende van het dier. Panda zal vanaf nu telkens een maand bij de man of vrouw verblijven. 

Volgens de advocaat wordt er zo een stap vooruit gezet in de ontwikkeling van een nieuwe wetgeving over de erkenning van huisdieren, waar Spanje momenteel aan werkt. Dieren zouden hierdoor niet langer als objecten beschouwd worden, maar als levende wezens. Daardoor zou het voor beide partijen eenvoudiger worden om na een breuk het gedeelde hoederecht over een hond te krijgen. 

Meest gelezen