Textielbedrijf uit Ronse gaat camouflagekledij voor leger van Zwitserland maken

Textielbedrijf Utexbel in Ronse gaat camouflagestoffen maken voor het Zwitserse leger. Het bedrijf is het enige buiten Zwitserland dat de legeruniformen mee mag helpen maken. Het camouflagepatroon is uniek en beschermd, en dat moet uit veiligheidsoverwegingen. 

Textielbedrijf Utexbel in Ronse zal de komen de vijf jaar camouflagestoffen maken voor het Zwitserse leger. En het gaat om heel veel stof: maar liefst een half miljoen meter.  

Utexbel is het enige bedrijf buiten Zwitserland dat de legeruniformen mee mag helpen maken. Dat doen ze uit veiligheidsoverwegingen, vertelt Ivan Heyvaert van Utexbel:" Ze kiezen maar voor één stofleverancier omdat anders het risico bestaat dat de stof te veel circuleert, waardoor terroristen ze in handen zouden kunnen krijgen." 

Unieke print

Utexbel fabriceert camouflagestoffen voor verschillende Europese legers, elk met een unieke print, net zoals bij een vingerafdruk. "We hadden de ontwikkeling van deze camouflageprint al gedaan voor het Frans leger, maar die was toch een tikkeltje anders. Uiteindelijk heeft de stof toch als basis gediend voor de uniformen van de Zwitserse soldaten," voegt Heyvaert toe. 

Het camouflagepatroon is bovendien beschermd, op elk uniform zal een label hangen met daarop "Armée Suisse", daarmee geven ze aan dat ze Zwitserse militairen zijn. 

 

 

 

Meest gelezen