Wouter Cardoen

Amateurvoetbalster op het veld, prof op de computer: Vanessa Peersmans-Däbritz is enige Belgische vrouwelijke FIFA-speelster

Vanessa Peersmans - Däbritz (31) uit Puurs is de enige Belgische vrouw die professioneel het FIFA-computerspel speelt. Ze heeft sinds kort een contract te pakken bij een zogeheten e-sportsploeg. Daarnaast speelt ze ook echt voetbal - op het veld - bij twee verschillende voetbalploegen. "Het is 24 uur per dag voetbal bij mij', lacht ze.

Vanessa speelt elke dag urenlang FIFA, het bekende voetbalspel voor spelcomputers. Recent kreeg ze een profcontact aangeboden van een zogeheten e-sportsploeg. Dit maakt haar de enige Belgische vrouw met zo’n contract die meedoet aan competities. Ze is er in 1997 mee begonnen. "FIFA ‘97 was mijn eerste FIFA-spel. Daarna heb ik er geen enkel meer uit de reeks gemist”, vertelt Vanessa op Radio 2 Antwerpen.

FIFA ‘97 was mijn eerste FIFA-spel, daarna heb ik er geen enkel meer uit de reeks gemist

Niet alleen online maar ook offline is Vanessa op het voetbalveld te vinden, bij twee verschillende clubs zelfs. "Op virtueel niveau ben ik op dit moment wel beter. Ik speel recreatief voetbal op het laagste niveau in de provinciale competitie."

Het professionele contract dat ze tekende, helpt haar vooral om aan grote wedstrijden mee te doen en sponsors binnen te halen. Op dit moment kan Vanessa niet van E-sports alleen leven, maar ze hoopt dat ooit wel te kunnen.

Meest gelezen