Vlaams fractieleider Chris Janssens (VB) roept horeca op tot ongehoorzaamheid: "Geen verkapte verplichte vaccinatie"

Vlaams Belang is niet te spreken over de nieuwe coronamaatregelen die het Overlegcomité heeft aangekondigd. Vlaams fractieleider Chris Janssens (VB) roept in "Villa Politica" op tot verzet "tegen de onbetrouwbaarheid en woordbreuk van de diverse overheden in het land". Meer concreet roept hij de horecasector om de mondmaskerplicht voor het personeel en de controle van het Covid Safe Ticket naast zich neer te leggen.

"Men heeft nu al maandenlang aan de bevolking beloofd dat ze de vrijheid terugkrijgt als ze braaf is en zich laat vaccineren", zegt Janssen. Maar die belofte is volgens hem niet nagekomen. "Waarom moet de Vlaming met een vaccinatiegraad van 92 procent boeten voor de slechte vaccinatiecijfers in Wallonië en het multiculturele Brussel?" 

Ik zie op dit moment geen noodtoestand

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang)

Volgens Janssens heeft de N-VA zich laten vangen op het Overlegcomité. "Ik zie op dit moment geen noodtoestand", aldus Janssens. "Er zijn inderdaad een 260-tal mensen die covid-gerelateerd op de intensieve zorg zouden liggen. Maar in de piekperiode vorig jaar ging het over 1.200 tot 1.500 mensen op de intensieve zorg." Voor een goed begrip: vorig jaar was er nog geen sprake van vaccinaties.

Wat moet er dan wel gebeuren volgens Vlaams Belang? "Laten we gewoon de Vlaming oproepen om zijn gezond verstand te gebruiken. Zorg ervoor dat je uw afstand bewaart waar nodig. Maar in elk geval: die beloofde vrijheid die jullie gegarandeerd werd, daar moeten we ons aan vasthouden."

Er is de vrijheid om u te laten vaccineren. Wij willen dat die vrijheid absoluut gestand wordt gehouden

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang)

"De regering misbruikt de niet-gevaccineerden en gooit hen op de brandstapel om zich vervolgens met hun falende beleid te verschuilen achter de rookwolk", vindt Chris Janssens.

"De horeca hoeft niet uit te voeren dat er opnieuw een mondmaskerplicht moet ingevoerd worden voor het personeel", vindt de fractieleider van de grootste oppositiepartij van Vlaanderen. "Er is de vrijheid om u te laten vaccineren. Wij willen dat die vrijheid absoluut gestand wordt gehouden. Dat wil zeggen: geen verkapte verplichte vaccinatie door de invoering van een coronapas waarbij je in de samenleving A- en B-burgers creëert en de ene tegen de andere opzet."

Chris Janssens roept op tot maximaal verzet tegen de coronamaatregelen.

Videospeler inladen...

Vlaams Belang viseert hier duidelijk de N-VA, die het Covid Safe Ticket (CST) in Vlaanderen niet heeft kunnen tegenhouden. "De federale regering heeft de zogenoemde pandemiewet in werking gesteld, waardoor de federale regering meer mogelijkheden en instrumenten naar zich heeft toegetrokken", dient viceminister-president Ben Weyts (N-VA) hem van antwoord in het Vlaams Parlement. "Vlaanderen heeft gekozen voor de minste van twee kwalen: het was dát of bijvoorbeeld mondmaskerplicht in de horeca."

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de kritiek van Vlaams Belang te gemakkelijk. "Het Vivaldi-clubje (de federale regering, red.) gaat de pandemiewet afkondigen en dan heeft de federale regering eigenlijk alle macht. Meneer Janssens zal dan waarschijnlijk revolutie plegen en het federale parlement met geweld bestormen", aldus een cynische Bart De Wever in "Terzake".

"Ik hoop dat meneer Janssens alle boetes wil betalen van de mensen die hij oproept om de wet naast zich neer te leggen. Het is een beetje bizar dat hij oproept om te doen wat in Brussel gebeurt; een heel krakkemikkige toepassing van het CST en nauwelijks handhaving. Hij roept op tot dat zo'n bestuur in Vlaanderen. Dat is niet mijn idee."

N-VA-voorzitter Bart De Wever dient Vlaams Belang van antwoord in "Terzake":

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wijst erop dat ook in Vlaanderen de besmettingscijfers en de druk op de zorg weer toenemen. "Dat kan je dan leuk vinden of niet. Maar dan moet je handelen en beslissen", aldus Beke.

CD&V verzet zich tegen de stelling dat het Covid Safe Ticket een beperking van de vrijheid is. "Voor ons is garandeert het net beter de vrijheid van wie gevaccineerd is, want met het Covid Safe Ticket kunnen we strengere maatregelen vermijden voor iedereen", zegt Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V).

Wouter Beke legt uit wat de Vlaamse regering heeft beslist om het coronavirus beter ingedijkt te krijgen en waarom.

Videospeler inladen...

Van degenen die nog niet gevaccineerd zijn hoop ik elke dag opnieuw dat hun frank eindelijk valt om zich te laten vaccineren

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Minister Beke roept op om te stoppen met karikaturen. "Dat brengt absoluut niets bij. Wij zijn aan het vaccineren en we doen dat goed. En van degenen die nog niet gevaccineerd zijn hoop ik elke dag opnieuw dat hun frank eindelijk valt om zich te laten vaccineren als ze in de krant lezen welke druk er op ons zorgsysteem wordt gezet."

De viruscirculatie moet naar beneden worden geduwd. Contactopsporing, vaccineren en bijkomende maatregelen zoals mondmaskers of CST zijn dus de boodschap, zegt Wouter Beke. 

Karikaturen brengen ons niets bij, houdt Wouter Beke het Vlaams Parlement voor.

Videospeler inladen...

Meest gelezen