De XTurismo werd gisteren voorgesteld in Japan.

Vliegen we binnenkort over straten? Japans bedrijf wil transportrevolutie starten met nieuw vliegend toestel

Als het aan een Japanse start-up ligt, verplaatsen we ons in de toekomst ook in het dagelijkse leven in de lucht. Het bedrijf heeft een nieuw transportmiddel “XTurismo Limited Edition” gelanceerd, een soort vliegende motor die snelheden tot 100 kilometer per uur haalt. De XTurismo zal nog niet meteen in het straatbeeld verschijnen, maar geïnteresseerden kunnen hun exemplaar al wel bestellen.

Met een sciencefictionachtige demonstratie presenteerde het Japanse bedrijf A.L.I. Technologie gisteren zijn vliegende motorfiets aan de wereld. Op het racecircuit aan de voet van de Mount Fuji maakte de XTurismo anderhalve minuut lang rondjes boven het asfalt. 

Eens van de grond, kan de bestuurder 40 minuten lang vliegen aan een topsnelheid van 100 kilometer per uur. Het toestel weegt 300 kilo en wordt aangedreven door een interne verbrandingsmotor. Die is uitgerust met 4 batterijen en beschikt bovendien over hoogteregelingstechnologie die het bedrijf ook gebruikt bij zijn drones. Daarnaast zorgen twee hoofdpropellers ervoor dat de XTurismo soepel door de lucht glijdt.

Bekijk hier de eerste beelden van een vliegende XTurismo:

Videospeler inladen...

“Mensen kunnen zich vandaag de dag verplaatsen op de grond of in de lucht. Wij willen een nieuwe transportmethode aanbieden”, zo vertelt Daisuke Katano, de CEO van A.L.I., aan Reuters. Al zal de XTurismo wel nog niet zo snel in het straatbeeld te zien zijn. De Japanse overheid is immers bezorgd over de veiligheid van zo'n toestel.

Als het toestel over openbare wegen zou rijden, moet het volgens de huidige wetgeving officieel erkend worden als een wagen. Als het daarentegen als vliegtuig gebruikt wordt, moet het volgens internationale wetgeving minstens 150 meter hoog vliegen. 

Wetgeving werkt voorlopig tegen

Nadat het bedrijf aan de veiligheid van het toestel heeft gesleuteld, wil Katano onderhandelen met het ministerie van Transport over een eventuele versoepeling van de huidige wetgeving.

“Als de wetgeving wijzigt, zal het toestel op veel meer manieren gebruikt kunnen worden”, aldus Katano. Voorlopig blijft de "hoverbike", zoals de ontwikkelaars hun creatie beschrijven, voorbehouden voor reddingsteams die met de XTurismo naar moeilijk bereikbare plaatsen kunnen vliegen.

Hoewel de motorfiets dus niet voor meteen is, kunnen geïnteresseerden hun exemplaar al wel bestellen. Daarvoor moeten ze wel diep in hun buidel tasten. Aan de hoverbike hangt immers een prijskaartje van bijna 78 miljoen yen, omgerekend zo’n 591.000 euro. A.L.I. wil midden volgend jaar een exclusieve reeks van 200 voertuigen afleveren aan klanten.

Meest gelezen