Videospeler inladen...

Voetballende Mister Gay Belgium over coming-out profspeler Josh Cavallo: "Veel jonge voetballers kijken hiernaar op"

"Hij is 21 jaar, in de fleur van zijn leven, een beloftevolle Australische speler van de nationale ploeg met een hele toekomst voor zich", zo beschrijft Mister Gay Belgium 2019 en amateurvoetballer Matthias De Roover Josh Cavallo, de eerste actieve profvoetballer die uit de kast komt. "Als hij zo'n stap durft te zetten, gaan daar enorm veel jonge voetballers naar opkijken." 

Voor het eerst is er een profvoetballer uit de kast gekomen die nog in de fleur van z'n voetbalcarrière zit. Josh Cavallo, een speler van de Australische club Adelaide United vertelt in een filmpje dat hij homo is en dat hij er genoeg van heeft om dat te verbergen. Zijn getuigenis is intussen al miljoenen keren bekeken. 

Je zou het bijna niet geloven, maar in 2021 is Cavallo de eerste jonge, actieve profspeler die zich out als homo. "Ik denk dat we niet onder stoelen of banken kunnen steken dat dit enorm belangrijk is," zegt Mister Gay Belgium 2019 en amateurvoetballer Matthias De Roover. "Hij is 21 jaar, in de fleur van zijn leven en een beloftevolle Australische speler van de nationale ploeg met een hele toekomst voor zich. Als hij zo'n stap durft zetten, gaan daar enorm veel jonge voetballers naar opkijken." 

Bekijk hier de coming-out van de Australische profvoetballer Josh Cavallo:

Videospeler inladen...

Dit is exact wat ik zelf ook heb meegemaakt. Het is kiezen tussen je passie, in Cavallo's positie dan ook nog zijn job, en jezelf kunnen zijn

Matthias De Roover, Mister Gay Belgium 2019 en amateurvoetballer

"Ook andere spelers, die op dit moment niet weten wat te doen met hun gevoelens, zien en horen dit", gaat De Roover verder. Hij hoopt dan ook dat Cavallo een rolmodel kan worden en dat meer profspelers zijn voorbeeld zullen volgen. 

"Dit hoeft geen wereldnieuws te zijn"

In zijn getuigenis vertelt Cavallo ook hoe moeilijk het voor hem was om niet zichzelf te kunnen zijn tijdens het voetballen. "Het enige wat ik wil, is voetballen en gelijk behandeld worden. Ik heb er genoeg van om proberen goed te presteren terwijl je een dubbelleven leidt. Het is uitputtend."

De Roover voetbalt in de provinciale reeksen en herkent de ervaring van Cavallo. "Het eerste wat in me opkwam toen ik dit filmpje zag, was: dit is exact wat ik zelf ook heb meegemaakt. Het is kiezen tussen je passie, in Cavallo's positie dan ook nog zijn job, en jezelf kunnen zijn."

Hoe was het voor Matthias De Roover om als homoseksuele voetballer op het veld te staan? Ontdek het hier:

Videospeler inladen...

Volgens De Roover blijft het in 2021 nog altijd moeilijk om als voetballer uit de kast te komen omdat er zo'n grote machocultuur heerst. "We zouden hier niet hoeven te zitten. Dit hoeft geen wereldnieuws te zijn. Maar helaas is dat vandaag de dag nog wel zo", aldus De Roover. "Er zijn zoveel supporters, er is zoveel geld mee gemoeid, dat iedereen schrik heeft om zichzelf te zijn en zich kwetsbaar op te stellen." 

Aanvaard in de voetbalwereld?

Zo blijft homoseksualiteit in het voetbal voorlopig toch nog taboe. Herinner je de heisa over het stadion van München tijdens het EK deze zomer: de UEFA wilde niet dat het stadion in regenboogkleuren zou oplichten tijdens de match tussen Duitsland en Hongarije. Uit protest hulden voetbalstadions in heel Europa zich in de kleuren van de regenboog. Toch greep onze Rode Duivel Thomas Meunier het voorval aan om alle homoseksuele spelers af te raden om zich te outen. "Ik raad het hen gewoon af. Want mensen zijn dom", zo klonk het. "Zelfs in voetbalclubs ken ik jongens die zouden weigeren om om te gaan met homo's, zelfs als het ploeggenoten zijn." 

Bekijk hier de raad van Rode Duivel Thomas Meunier aan zijn homoseksuele collega's:

Videospeler inladen...

Puur statistisch gezien is het absoluut onmogelijk, maar er is inderdaad nog niemand die zich geout heeft in het Belgisch voetbal

Matthias De Roover, Mister Gay Belgium 2019 en amateurvoetballer

De Roover noemt het advies van Meunier "een pijnlijke uitspraak van een toch wel heel slimme jongen". "Dit gaat er niet voor zorgen dat meer spelers zich zullen durven outen. Dit vergroot de stap om jezelf te durven zijn." Anderzijds begrijpt hij toch deels waarom de Rode Duivel de uitspraak deed. "Je zit met enorme religieuze verschillen in een voetbalclub waar niet iedereen even makkelijk mee kan omgaan." Toch zouden spelers volgens hem andere spelers moeten steunen om zich te durven outen. "Je bent één voetbalploeg, je moet er samen voor gaan."

Totdat die leuze ook effectief ingang vindt in de praktijk, blijft ook het Belgische mannenvoetbal een hetero-wereldje. In de hele Belgische competitie is er niet één openlijk homoseksuele speler. "Puur statistisch gezien is dat absoluut onmogelijk, maar er is inderdaad nog niemand die zich geout heeft", beaamt De Roover. "We zullen zien of iemand na vandaag toch de moed heeft gevonden."

De Belgische voetbalbond strijdt wel voor diversiteit, maar is dat genoeg?

Videospeler inladen...

Meest gelezen