Minister van Werk Crevits geïnspireerd door Deens arbeidsmodel: "Werklozen begeleiden én sanctioneren"

Vlaanderen moet meer werklozen sanctioneren als ze een aangepaste job blijven weigeren. Dat heeft minister van Werk Hilde Crevits gezegd tijdens een studiereis naar Denemarken samen met Koning Filip en de andere Belgische ministers van Werk. In Denemarken is bijna 80 procent van de 20 tot 64-jarigen aan het werk. In België is dat 70 procent. Hoe komt het dat Denemarken het zoveel beter doet? 

Het Deense arbeidsmodel heeft de naam "flexicurity". Dat is een samentrekking van "flexibility" en "security" of "flexibiliteit" en "zekerheid". "Enerzijds is het in Denemarken voor de werkgever makkelijker om mensen in dienst te nemen en te ontslaan, maar anderzijds kunnen de Denen terugvallen op een genereuze sociale zekerheid. Wie zijn job verliest kan de eerste twee jaar tot 90 procent van zijn loon behouden, weliswaar tot een bepaald plafond", zegt VRT-journalist Steven Rombaut die mee is op studiereis. 

Daarnaast zet Denemarken ook heel erg in op activering. "In bijna elke gemeente is een jobcentrum dat mensen begeleidt, bijvoorbeeld met het schrijven van een cv. Ze proberen mensen in eerste instantie een paar uur per week te laten werken en ze proberen ook duidelijk te maken aan bedrijven dat ze niet meteen alles mogen verwachten van de kandidaten. Iemand die bijvoorbeeld nog niet goed Deens kent, kan dat door te werken wel sneller leren."

Die intense begeleiding heeft ook een sluitstuk. "Als mensen een job blijven weigeren die bij hen past, worden ze gesanctioneerd. Ze verliezen dan een groot deel van hun uitkering en vallen terug op het absolute minimum."

Beluister hier het gesprek met minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) over het arbeidsmodel in Denemarken:

Inspiratie

Vlaams minister van Werk Crevits vond de studiereis in Denemarken erg inspirerend. "Mensen veranderen hier heel snel van job en vinden dat heel gewoon. Dat zorgt ervoor dat levenslang leren hier erg goed ingeburgerd is", zegt ze. "Je ziet ook een heel goed partnerschap tussen vakbonden en werkgevers, om mensen echt te stimuleren om bij te leren."

Ze merkt ook op dat er meer vrouwen aan de slag zijn in Denemarken dan in Vlaanderen. "Hier is het heel normaal dat mannen en vrouwen beiden werken. Er is ook een zeer goed uitgebouwd kinderopvangsysteem. Denemarken doet het echter niet zo goed als het gaat over de promotiekansen van vrouwen. Minder vrouwen hebben er een topjob."

Je kan maar streng zijn in je sanctioneringsbeleid als je ook heel helder bent in wat je verwacht van mensen. 

Hilde Crevits , minister van Economie en Werk (CD&V)

Minister Crevits heeft ook wel oren naar het sanctioneringsbeleid, maar ze beseft dat daar een heel traject aan vooraf gaat. "Je kan maar streng zijn in je sanctioneringsbeleid als je ook heel helder bent in wat je verwacht van mensen. Daar zijn we met VDAB heel erg op aan het werken. De afspraken die in het begin van een traject gemaakt worden, moeten veel helderder geformuleerd worden met concrete mijlpalen en wat er gebeurt als mensen bijvoorbeeld niet op afspraken verschijnen."

"Wie in Vlaanderen langdurig werkzoekend is, kan ook rekenen op enorm veel steun", zegt Crevits. "Goedkopere kinderopvang, gratis opleidingen, maar je moet de mensen ook in de mindset brengen om het allemaal te willen. En dat vraagt heel nauwe begeleiding."

"In Denemarken is de samenwerking met de lokale besturen intenser. Wij proberen dat in Vlaanderen ook te doen. De VDAB is nu met hoofdsteden akkoorden aan het sluiten, zoals met Antwerpen. Je ziet dat die lokale besturen de mensen het beste kennen en ook extra drempels om te werken kunnen wegnemen, zoals een slechte woning, geen kinderopvang. Ze kunnen daar heel snel op inspelen."

Meest gelezen