Eleleleven from Bielefeld/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Primeur in Vlaanderen: Aziatische waterbuffels in Verrebroekse Plassen helpen mee met natuurbeheer

Vandaag komen 10 Aziatische waterbuffels aan in de Verrebroekse Plassen om te helpen met het natuurbeheer. De dieren komen vanuit Azië, maar hebben eerder al ervaring opgedaan in Nederland. De waterbuffels moeten de begroeiing wat tegenhouden zodat de roofvogel de bruine kiekendief daar geen last van heeft.

Normaal gezien zouden de  waterbuffels vorig jaar al in de Verrebroekse Plassen vertoeven, maar door corona heeft de komst van de dieren wat vertraging opgelopen. Ze komen oorspronkelijk uit Azië en hebben al een half jaar in Nederland aan natuurbeheer gedaan. 

Bekijk de beelden van de aankomst hieronder:

Videospeler inladen...
De buffels gaan tijdens de winter begroeiing tegenhouden, want de bruine kiekendief houdt niet van beboste gebieden
Boswachter Bram Vereecken

Ook hier hebben ze een belangrijke taak, zegt boswachter Bram Vereecken. "Tijdens de wintermaanden zullen ze de begroeiing tegenhouden in de Verreboekse Plassen. Want daar zit een bruine kiekendief, een roofvogel, en die houdt niet van beboste gebieden."

Eerste keer in Vlaanderen

Het is de allereerste keer dat de waterbuffels naar Vlaanderen komen. Boswachter Vereecken: "Het is de eerste keer, we hebben er zelf geen ervaring mee. Gelukkig hebben we goed contact met Nederland, die er wel ervaring mee heeft. Zodat zij ons wat tips & tricks kunnen geven hoe we ons moeten voorbereiden en alles organiseren."

Helaas is het natuurgebied de Verrebroekse Plassen geen openbaar natuurdomein waarin je kan gaan wandelen of fietsen om eens de waterbuffels te bezichtigen. Maar boswachter Vereecken geeft wel een tip om de waterbuffels alsnog te spotten: "Het is een heel groot en open gebied aan de haven en langs 2 van de 3 zijdes loopt een straat. Dus wie passeert, heeft een grote kans om ze waar te nemen vanuit de wagen."

Wisselsysteem

Het is de bedoeling dat de dieren nu een half jaar in ons land blijven en daarna terug naar Nederland gaan. Zo ontstaat er een soort wisselwerking waarbij elk land de buffels een halfjaar zal houden en ze dan weer doorgeeft aan het buurland.

Meest gelezen