Actievoerders zitten bijna 2 weken in Sterrebos, vandaag bespreken ze nieuwe acties

Na 2 weken zijn de bezetters van het Sterrebos niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. In shiften van 2 personen bemannen ze het kamp. Vandaag bespreken ze nieuwe acties. Ondertussen blijven de ogen gericht op minister Zuhal Demir (N-VA), die binnenkort de knoop moet doorhakken over het beroepschrift tegen de boskap. 

De bezetters van het Sterrebos in de schaduw van het Gentse UZ gaan hun tweede weekend in. 4.000 vierkante meter bos aan de UGent-campus ‘de Sterre’, vlakbij het UZ Gent: daar draait het om. De universiteit wil het bos rooien om plaats te maken voor 200 studentenkamers. Dat die nodig zijn, betwist niemand. Gent komt er momenteel grofweg 10.000 tekort. Dat daarvoor een een klein voetbalveld aan bomen moet verdwijnen, beroert dan weer wel de gemoederen. Aangekondigde compensaties, zoals meer groen op de campussen en extra boomaanplantingen in Zottegem en Lubbeek, ten spijt. 

Beroepschriften

Het Agentschap voor Natuur en Bos had eerder een negatief advies gegeven voor de boskap, maar het bestuur van de provincie Oost-Vlaanderen ging wél akkoord. Gevolg: een tiental beroepsprocedures - onder andere door Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur & Bos en een aantal burgers - om te vermijden dat het bos verdwijnt. 

Commotie of niet, de UGent blijft achter haar beslissing staan. "Wat me bij momenten stoorde, was het eenzijdige discours. "De UGent neemt een overhaaste beslissing. De UGent onderzocht geen alternatieven. De UGent luistert niet naar haar eigen wetenschappers"",  schreef Rector Rik Van de Walle onlangs in een opiniestuk. "Wie zoiets vertelt, zou toch moeten weten dat het verhaal een pak complexer is dan hoe het bij momenten werd voorgesteld. Wie meent dit te moeten zeggen, zou ook moeten weten dat besluitvorming binnen de UGent, in het bijzonder op het vlak van studentenhuisvesting, een kwestie is van zéér veel onderzoek, analyse, overleg, debat en overweging. Dit alles voorstellen als overhaast handelen zonder alternatieven te hebben bekeken of naar wetenschappers te hebben geluisterd: komaan zeg, dat is onzin."

Actievoerders

Naast de juridische strijd, sloegen 2 weken geleden enkele actievoerders ook hun tenten op in het Sterrebos. Ze timmerden een soort boomhut in elkaar midden in het terrein. In totaal gaat het om zo’n 20 personen: UGent-studenten, maar ook studenten van de hogescholen en leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Ook zij eisen een alternatieve locatie voor de studentenkamers en ijveren voor het voortbestaan van het bosje.

"We werken in shiften: zo is er altijd 1 persoon aanwezig, maar meestal zijn we we met 2. Aangezien we allemaal studeren, is dat best wel lastig", vertelt Roos (20), één van de actievoerders. "Zaterdag zijn we exact 2 weken bezig. Vrijdag komen we opnieuw samen om nieuwe acties te bespreken."

(Lees verder onder de foto)

Thomas (38) en Roos (20)

De UGent diende al bij de start van de bezetting een klacht in tegen de actievoerders. Dat weerhield enkele medewerkers van de universiteit - van een conciërge tot enkele proffen - er niet van om een bezoekje te brengen aan de bezetters. "De rector heeft tot op de dag van vandaag nog geen contact met ons opgenomen", gaat Roos verder. "Dat is nu in eerste instantie ons doel: het gesprek aangaan."

Dat het bos effectief zal wijken voor de studentenkamers, staat momenteel nog niet vast. Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) moet nu aan de slag met de beroepschriften. Volgende wordt er een beslissing verwacht. 

Meest gelezen