Radio 2

Allereerste BK stokpaardrijden in Geraardsbergen

Deze zondag vindt het allereerste BK Stokpaardrijden plaats, met verschillende disciplines. Met een stokpaard tussen de benen rondhuppelen, het is niet alleen een Belgisch kampioenschap in Geraardsbergen, maar volgens de organisatie ook een ontmoeting tussen kunst en sport. Een ode aan de verbeelding.

Stokpaardrijden, het is een vorm van ruiterschap waarbij de stok permanent tussen de benen zit. Er zijn ook verschillende disciplines: dressuur, jumping, sprint etc. Het Belgisch Kampioenschap wordt samen georganiseerd met kunstencentrum Denderlands vzw en met de plaatselijke manège. "Voor ons is het een ontmoeting tussen kunst en sport", zegt organisator Arne De Winde. Het is een ode aan de verbeelding. Het is teruggaan naar je kinderlijke verbeelding, maar het omvat ook heel wat sportieve elementen."

"De sport komt uit Finland, daar is het zelfs uitgegroeid tot een cultdiscipline met een grote aanhang", legt De Winde uit. "Twee jaar geleden vond het eerste Vlaamse kampioenschap plaats en nu is er eindelijk een Belgisch Kampioenschap. Er is zelfs een aanvraag om er een olympische sport van te maken. Het is een heel inclusieve sport, los van generaties en culturen. Het is een gemeenschappelijk plezier om samen die verbeelding te laten werken."

Iedereen die de sport wil uittesten is welkom

Het is een open kampioenschap en er waren geen voorselecties. Daarenboven mag iedereen zich nog aanmelden of gewoon afkomen om eens het stokpaardrijden uit te proberen. "We hebben de mogelijkheid voorzien om een stokpaard te huren voor wie wil. Heel wat kinderen hebben zich ingeschreven gewoon omdat het leuk lijkt, maar er zijn ook volwassenen die zich daarop toeleggen. Ook heel wat uit de paardensport, die de nodige expertise en finesse hebben om zo'n Belgisch Kampioenschap te winnen."

De affiche van het Belgisch Kampioenschap Stokpaardrijden
Radio 2

Meest gelezen