radio 2

Begin 2023 zal toren van de Tongerse basiliek toegankelijk zijn, mét uitkijkplatform

Volgende maand start de restauratie van de toren van de basiliek van Tongeren. De plannen daarvoor bestaan al enkele jaren, het heeft wat langer geduurd dan eerst verwacht voor de restauratie effectief kon starten. Maar nu is het zo ver. Begin 2023 moet de toren toegankelijk zijn voor het publiek. 

De stad Tongeren heeft net de aannemer aangesteld die de restauratie zal uitvoeren, dat is aannemer Verstraete-Vanhecke. Hij start op 22 november met de restauratie. Die omvat twee delen: enerzijds de technische restauratie van de torenschil en de aansluitende daken, en anderzijds de ontsluiting van de toren. En dat tweede is natuurlijk belangrijk voor het publiek. 

Mensen zullen de toren dus kunnen bezoeken. Architect Michel Janssen: "In de toren zullen mensen het verhaal kunnen horen van de geschiedenis van de toren en de beiaard. Je kan dan met bestaande en nieuwe trapconstructies  helemaal tot boven, waar een uitkijkplatform komt. En daar heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving." Een toeristische meerwaarde dus voor Tongeren, naast het Teseum en het Gallo Romeins Museum die vlakbij liggen. 

De werkzaamheden zullen tot begin 2023 duren. Het zal zeker klaar zijn tegen de Kroningsfeesten, zegt architect Janssen, want dat zijn heel belangrijke festiviteiten voor de stad.  

 

Meest gelezen