Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Joe Biden stelt nieuwe lijnen van "historisch" maar afgeslankt hervormingsplan voor

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de nieuwe lijnen van zijn "historisch" investeringsplan bekendgemaakt. Het "Build Back Better"-plan geeft al wekenlang spanningen binnen de Democratische Partij, maar Biden heeft er vertrouwen in dat alle facties van zijn partij het -flink afgeslankte- plan zullen steunen. "Het zal de levens van miljoenen mensen fundamenteel verbeteren", zei de president tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

"Build Back Better" is de kern van het binnenlandse beleid van president Joe Biden. Met het plan wil hij de VS socialer en groener maken. Biden was erg ambitieus: oorspronkelijk had hij 3.500 miljard dollar uitgetrokken voor de investeringen in sociale voorzieningen en klimaatbescherming. 

Maar de conservatieve vleugel van zijn Democratische Partij vond dit bedrag te verregaand en dwong de president om het te halveren tot 1.750 miljard.

Met het nieuwe, afgeslankte plan hoopt Biden op de steun van alle Democraten in het Congres -het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. In het Huis hebben de Democraten een kleine meerderheid. In de Senaat moet Joe Biden alle 50 Democratische senatoren aan boord houden om zijn plan erdoor te krijgen. Ook de twee senatoren die de voorbije maanden waren blijven dwarsliggen. Met zijn nieuwe, afgeslankte plan, maakt hij zich sterk dat dat moet lukken.

Ik wéét dat we een kader hebben voor een historisch economisch plan

"Na maandenlang intens onderhandelen, hebben we een kader voor het voorstel dat het volgens mij kan halen", kondigde de president eerder vandaag aan op Twitter. Hij herhaalde het tijdens een persconferentie in het Witte Huis. 

"Ik denk dat we een kader hebben voor een historisch economisch plan. Ik wéét dat we een kader hebben voor een historisch economisch plan", zei Biden. "Het is een kader dat miljoenen banen zal scheppen, onze economie zal doen groeien en zal investeren in ons land en onze bevolking." 

Het nieuwe, afgeslankte investeringspakket houdt onder meer in dat er goedkopere ziektepremies komen, en gratis peuter- en kleuteronderwijs. Ook wordt de kinderbijslag met een jaar verlengd en komen er hogere lonen voor thuiszorgpersoneel. Maar andere ambities, zoals het verlagen van de prijs van medicijnen, gratis hoger onderwijs en betaald ouderschapsverlof, zijn dan weer gesneuveld.

Naar Rome en Glasgow

In de strijd tegen de klimaatverandering wil Biden vooral investeren in hernieuwbare energiebronnen en het fiscaal voordelig maken om een elektrische wagen te kopen om zo de uitstoot van broeikasgassen te verlagen.

Biden wil het "Build Back Better"-plan snel goedgekeurd zien omdat hij niet met lege handen wil vertrekken naar de klimaattop, die begin volgende week van start gaat in de Schotse stad Glasgow. Biden vertrekt trouwens later vanavond al richting Europa, want dit weekend staat in Rome eerst nog de G20 op het programma, de top van de 20 rijkste industrielanden.

Meest gelezen