Het vernieuwde Vooruit Café
Radio 2

Café De Voo?uit in Gent krijgt een make-over: "Terug naar de basis"

Er werden enkele duurzame en energiebesparende ingrepen gedaan in Kunstencentrum Voo?uit, waaronder een betere dakisolatie en dubbel glas, maar ook het Voo?uit Café én keuken werden verbouwd. Daarmee is de eerste fase in de 15 jaar durende renovatiewerken afgewerkt. Architectenbureau B-ILD kreeg de eer om met het historisch café aan de slag te gaan.

Het Voo?uit Café is meer dan een koffiehuis: het is een ontmoetingsplaats voor kleine meetings en grote verhalen, een meetingpoint net voor het concert of na de voorstelling, een werkplek voor studenten, een open huis waar jaarlijks 2000 mensen, die het minder breed hebben, binnenspringen voor een gratis koffie of soep. 

"Na jarenlange verrommeling was het tijd voor structuur", zegt Franky Devos, algemeen coördinator Voo?uit. "We stelden een team van ontwerpers en architecten aan om samen met het team van Voo?uit de inrichting van het café terug op scherp te zetten: als grand café, én als volkshuis."

Het café: een plek waar mensen op verschillende manier kunnen samen zijn

Na een call ging het architectenbureau B-ILD aan de slag met de ruimte. "Het café is een plek maken waar mensen samen kunnen zijn op verschillende manieren, dat element hebben we versterkt", leggen architectes Kelly en Aura uit. "We hebben gekeken om de zone achteraan terug op te waarderen. Zo hebben we geprobeerd om daar echt een plek te creëren met mogelijkheden voor verschillende activiteiten. Vooral de aanpasbaarheid was belangrijk."

De nieuwe gordijnen zijn feestelijke, verticale zwart-wit gordijnen die de rock 'n rollsfeer terugbrengen
Architecten B-ILD

"We hebben gekozen om terug te gaan naar een basis die Voo?uit dan verder terug kan uitbouwen", gaan ze verder. "Er is uiteindelijk maar één iets echt veranderd aan de gevel. De nieuwe gordijnen zijn feestelijke, verticale zwart-wit gordijnen die de rock 'n rollsfeer terugbrengen. Het afwisselen van licht en donker kan die historie heel goed weergeven. We wilden de waarde en de kracht van de ruimte weer zichtbaar maken."

Via doeken en gordijnen werd het akoestisch materiaal weggemoffeld
Kelly Hendriks, architect B-ILD

Subtiele ingrepen met een groot resultaat

Via kleine, subtiele ingrepen kon het architectenbureau grote aanpassingen brengen. Zo werden slechts kleine bijsturingen gedaan aan de verlichting, maar bracht het wel een grote verandering, legt Kelly Hendriks uit. "Het is een gigantisch gebouw met ongelooflijk veel vierkante meters. Daarnaast heeft het net covid overleefd. Dat zijn twee factoren die het niet makkelijk maken om grote veranderingen aan te brengen. Hierdoor gingen ze creatiever te werk, maar de kleine aanpassingen brengen een enorm groot verschil." 

Na akoestische studies werd er 200 vierkante meter akoestisch materiaal aangebracht. Veelal onzichtbaar, wel hoorbaar. Via doeken en gordijnen werd akoestisch materiaal weggemoffeld. "Het zit eigenlijk overal verstopt, ook onder de tafels en het is een pak beter."

Reacties zijn positief

De reacties van het personeel én de klanten zijn positief, gaan de architectes verder: "Ik heb al met het personeel gesproken en iedereen was echt positief. Het is veel praktischer werken. Veel gasten merkten dat er wel wat aangepast was, maar konden het niet onmiddellijk plaatsen, dat is een mooi compliment."

(lees verder onder de foto)

Deze foto werd genomen voor de renovatie
Michiel Devijver

Beschermd monument sinds 1983

Architect Ferdinand Dierkens ontwierp het café aan het begin van de 20e eeuw. Hij positioneerde het op de meest centrale plaats van het gebouw, te midden van een concertzaal, twee theaterzalen en een balzaal. Het café werd met het gehele gebouw een beschermd monument in 1983. De Voo?uit is het grootste café van Gent.

Grote werken, grote kosten

Van 2020 tot 2035 vinden in Kunstencentrum Vooruit grote restauratiewerken plaats. De werken duren dus 15 jaar en verlopen in vijf fasen van telkens maximum drie jaar. De eerste fase is ondertussen achter de rug. Het totale kostenplaatje bedraagt bijna 16 miljoen euro. Al die tijd blijft Vooruit toegankelijk - één van de noodzakelijke vereisten vanuit de overheid - en is de hinder voor het publiek beperkt. De Vlaamse overheid voorziet 10,855 miljoen euro voor de werken, verdeeld over vijf erfgoedpremies.

kasto80

Meest gelezen