De Shanghai Tower (links) is het hoogste gebouw van China.
Shen Chunchen

Gedaan met grootheidswaanzin: China legt hoogtebeperking voor nieuwe wolkenkrabbers op

De Chinese overheid heeft verschillende steden een hoogtebeperking opgelegd voor de bouw van nieuwe wolkenkrabbers. Omdat de veiligheid van de wolkenkrabbers een steeds groter vraagteken werd, mochten nieuwe gebouwen niet hoger zijn dan 500 meter. Die regels worden nu uitgebreid. Het land wil de onderlinge bouwstrijd van steden een halt toeroepen. 

Twee Chinese ministeries brachten donderdag een verklaring naar buiten waarin ze steden met minder dan 3 miljoen inwoners verbieden om wolkenkrabbers van meer dan 150 meter hoog te bouwen. In uitzonderlijke gevallen zouden gebouwen van meer dan 250 meter toegelaten worden onder strikte voorwaarden. In dat geval moet de regering de bouwplannen grondig controleren en goedkeuren. 

Voor steden met meer dan 3 miljoen inwoners gelden andere regels: nieuwe gebouwen worden daar beperkt tot 250 meter. Voor hen zijn eveneens uitzonderingen mogelijk, maar nooit hoger dan 500 meter. Steden die de nieuwe regels overtreden, zullen daar levenslang voor aangerekend worden, zo valt te lezen in de verklaring.

Een aantal van de hoogste gebouwen ter wereld staan in China. De Shanghai Tower is met zijn 632 meter het op één na hoogste gebouw ter wereld en het hoogste gebouw in China:

Eerder dit jaar kwamen de wolkenkrabbers al eens ter sprake in China. In juli werd een hoogtelimiet van 500 meter ingevoerd die geldt over heel het land. De Chinese autoriteiten krijgen het immers steeds moeilijker om de veiligheid van zulke torens te garanderen. Critici maakten zich de afgelopen jaren openlijk zorgen over de gebouwen. Niet alleen de lengte, maar ook het design zou steden immers aanzetten tot onnodige concurrentie.

Zhang Shangwu, plaatsvervangend rector van de Tongji Universiteit was daar in april dit jaar al duidelijk over in de Chinese krant South China Morning Post: “Elk gebouw wil een landmark worden. Ontwikkelaars proberen dat te bereiken door om ter nieuwst en om ter vreemdst te werk te gaan. Mensen zijn te onstuimig geworden om iets te creëren dat in de toekomst neer kan gaan." Met de nieuwe regels wil China nu naar eigen zeggen komaf maken met die grootheidswaanzin.

Meest gelezen