Chinese test met hypersonische raket "zeer zorgwekkend" volgens Amerikaans topgeneraal

China heeft midden augustus inderdaad een test uitgevoerd met een hypersonische raket, bevestigt Amerikaans topgeneraal Mark Milley. Milley noemt de Chinese rakettest "zeer zorgwekkend" en trekt zelfs de vergelijking met de lancering van de Spoetnik door de Sovjet-Unie in 1957.

De Financial Times berichtte een tiental dagen geleden als eerste over de geheime Chinese hypersonische rakettest en nu heeft Mark Milley, een hooggeplaatst militair binnen het Pentagon, erkend dat de Amerikanen erdoor verrast waren. In een interview met Bloomberg TV sprak de topgeneraal over een "zeer zorgwekkende test van een hypersonisch wapensysteem".

Milley trok een vergelijking met de lancering van de Spoetnik door de Sovjet-Unie in oktober 1957. Die kwam destijds ook als een verrassing  voor de Verenigde Staten en wordt algemeen beschouwd als het startpunt van de ruimtewedloop. "Ik weet niet of het compleet hetzelfde is als met de Spoetnik, maar ik denk dat het heel dicht in de buurt komt", reageerde Mark Milley.

Het is de eerste keer dat een Amerikaanse overheidsbron de berichtgeving van de Financial Times publiek bevestigt. De Britse zakenkrant schreef dat China afgelopen zomer een test uitvoerde met een hypersupersonische raket die nieuwe nucleaire mogelijkheden biedt. Die raket vloog in augustus in een lage baan om de aarde alvorens neer te dalen naar het doelwit, dat op enkele tientallen kilometers werd gemist.

De Verenigde Staten beschikken nog niet over hypersonische raketten, maar ze werken er wel aan. De Chinese autoriteiten ontkennen dat er in het geheim een rakettest is uitgevoerd en spreken van "een routinetest met een ruimtetuig". Hypersupersonische raketten vliegen vijf keer sneller dan het geluid en kunnen geladen worden met nucleaire wapens. In tegenstelling tot ballistische raketten vliegen ze laag in de atmosfeer, waardoor ze hun doel mogelijk sneller zouden kunnen bereiken.

Wat is een hypersonisch wapen?

De grote militaire machten ter wereld - de VS, Rusland of China - testen allemaal al een tijdje hypersonische wapens. Die worden met een raket in de ruimte gevuurd, en bewegen zich voort met een snelheid vijf maal hoger dan die van het geluid. Dat is trager dan een "traditionele" raket, maar het hypersonische wapen kan wel bestuurd worden en manoeuvreren. Ze kunnen ook lager vliegen. De combinatie van snelheid en wendbaarheid maakt dat hypersonische wapens moeilijker te traceren zijn en uit de lucht te halen. Daardoor kunnen ze wellicht ook door raketafweersystemen vliegen, zoals de Verenigde Staten er één ontwikkelt. Op die manier zijn de hypersonische wapens een nieuwe stap in de internationale wapenwedloop.

Meest gelezen