Erfgoedproject "Beleving" wil Limburgse tradities in kaart brengen 

Limburgers komen graag samen en daar horen heel wat tradities bij.  Het erfgoedproject "Beleving" wil die immateriële gewoontes in kaart en beeld brengen. Ze startten vandaag aan een driejarige zoektocht naar 100 speciale Limburgse gebruiken om samen te brengen op een website. 

Driekoningen, ossenfeesten, schijt je rijk, een nieuwe voordeur, bermmonumenten... Het zijn maar enkele voorbeelden van Limburgse gewoontes.  Het Limburgs Volkskundig Genootschap wil 100 van die tradities online samenbrengen op een website. Vandaag startten ze aan de driejarige zoektocht in de Poolse Club in Genk. "We zijn op zoek naar tradities over culturen heen, van alle jaren, positieve en negatieve gewoontes", vertelt Luk Indesteege van Limburgs Volkskundig Genootschap. 

Corona heeft duidelijk een impact op onze tradities. Dat willen we zeker verder bekijken.

Luk Indesteege van Limburgs Volkskundig Genootschap

Het project kreeg Vlaamse cultuursubsidies, wat het belang van de inventarisatie alleen maar benadrukt, volgens Indesteege. "Fietsende toeristen komen in Limburg vaak gewoontes tegen en stellen zich daar vragen bij", vertelt hij. "Binnenkort kunnen zij dus een antwoord vinden op de website die wij gaan ontwikkelen." 

Verschuivende tradities

Indegesteege is zeker dat er nog genoeg tradities levende zijn om te verzamelen. "We merken dat tradities continu verschuiven", zegt hij. "Vroeger zat de kerk vol, nu zien we dat die traditie meer uitdooft. Maar als je dan kijkt naar de bedevaartsoorden, lopen die wel opnieuw vol." Indesteege gelooft dat corona daar voor iets tussenzit. "Corona heeft duidelijk een impact op onze tradities. Dat willen we zeker verder bekijken."

De organisatie zoekt nog volop immateriële tradities en wil bij 20 van die tradities inspiratie halen bij etnisch-culturele minderheden. Interessante gewoontes kan je altijd hier kwijt. 

Meest gelezen