stad Genk

Centrum van Genk zal er over 10 jaar heel anders uitzien: groenere Europalaan en autovrij Stationsplein

De Europalaan en het Stationsplein in Genk krijgen een volledige make-over. Er komt meer groen, meer ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Een paar rotondes zullen verdwijnen en het Stationsplein wordt autovrij. 

De vorige vernieuwing van de Europalaan, de grote centrumstraat door Genk,  dateert intussen van 20 jaar geleden. Toen zijn onder meer ventwegen aangelegd en rotondes op de Place Misère en aan het station. Maar er bleven opmerkingen komen over onder andere  de organisatie van de busbanen, over de rotondes en de ventwegen en over de fietswegen." 

En dat wordt dus aangepakt, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). "We gaan de knelpunten oplossen zodat het veiliger wordt voor de voetgangers en de fietsers. Ook de doorstroming van het busverkeer willen we verbeteren en de verschillende soorten verkeer willen we zo veel mogelijk uit mekaar halen." 

De rotondes gaan dus weer verdwijnen.   Fietsers, voetgangers en bussen zullen meer plaats krijgen.  De busbanen zullen ook naast mekaar komen te liggen en dat wordt ook de plek voor een eventuele tram of trambus.  Er komt ook veel meer groen dan nu. Zwaar vrachtvervoer en doorgaand verkeer zullen nog meer omgeleid worden. 

Autovrij Stationsplein

Het Stationsplein wordt als eerste vernieuwd. Dat wordt autovrij en krijgt een rechtstreekse verbinding met het centrum van Genk. Schepen van mobiliteit Karel Kriekemans (CD&V): "We willen dat het Stationsplein  visueel beter aansluit op het centrum van Genk, zodat mensen meteen een goed zicht hebben op het Stadsplein. Het moet uitnodigen om er via een soort boulevard naar toe te wandelen." 

Tegen 2025 zou het vernieuwde Stationsplein klaar moeten zijn. Voor een volledig vernieuwde Europalaan is het wachten tot 2030. 

 

Meest gelezen