Facebook wordt "Meta": Zo gaan we straks werken, studeren en uitgaan in de nieuwe virtuele wereld van Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg van Facebook, ofwel Meta, zoals het bedrijf vanaf nu door het leven gaat, heeft tijdens een online presentatie zijn visie op de "metaverse" voorgesteld. Het metaverse is een samensmelting tussen de virtuele en echte wereld en met de naamsverandering van Facebook naar Meta wil Zuckerberg aantonen dat hij volop wil investeren in dit nieuwe universum. Voor alle duidelijkheid, Facebook als socialemediaplatform blijft bestaan, het overkoepelende bedrijf wordt Meta.

De "metaverse" is een digitaal universum waarin de echte en de virtuele wereld samenvloeien. Het is een online wereld waarin mensen kunnen werken, communiceren en ontspannen in een virtuele omgeving, in dit geval met behulp van virtual reality-headsets (digitale brillen die je onderdompelen in een virtuele wereld). "De metaverse is de volgende stap in onze digitale wereld", aldus Zuckerberg. "Het universum draait om interactie en verbondheid, mensen staan er centraal."

In de metaverse zullen we geen gebruik meer maken van schermen, zoals we dat nu vaak doen, maar we zullen er zelf deel van uitmaken via onze avatars, digitale weergaves van onszelf. Via virtual realitybrillen zullen we in de huid kunnen kruipen van die digitale personages. Zuckerberg beseft dat het metaverse voor veel mensen als sciencefiction klinkt en bracht daarom beeldmateriaal mee om aan te tonen op welke manieren wij zullen kunnen gebruikmaken van de mogelijkheden van de metaverse.

Je digitale thuis

Wie de VR-bril opzet zal terechtkomen in zijn eigen "Home Space", je persoonlijke plekje in het metaverse, een ruimte die je volledig naar eigen voorkeur kan inrichten en waar je ook vrienden kan uitnodigen. Tijdens de presentatie wandelt Zuckerberg even binnen in een ruimteschip, de Home Space van een vriend, om er al zwevend een potje te kaarten. Ook teleporteren tussen verschillende ruimtes is in de metaverse kinderspel.

Videospeler inladen...

Een liveconcert bijwonen vanuit je zetel

Op het vlak van entertainment biedt de metaverse volgens Zuckerberg ontelbare mogelijkheden. Je vrienden zijn op een concert waar je stiekem toch bij wou zijn, even de bril opzetten en je hebt geen seconde gemist. Op de afterparty in de metaverse kan je even uitrusten en rustig de nieuwste cd beluisteren van de band die je net zag of merchandise kopen van je favoriete artiesten:

Videospeler inladen...

Schaken in Barcelona of Tokio

De gamingwereld is de sector die al het meest gebruik maakt van virtuele realiteit maar zelfs hier zijn volgens de CEO van Meta nog heel wat nieuwe mogelijkheden. Een spelletje digitaal schaken met een onbekende eender waar ter wereld wordt nog interessanter nu je ook oogcontact kan maken met je tegenstander. Zet je pokerface maar op:

Videospeler inladen...

Je nieuwe workout: boksen met robots

Naar de fitness gaan, krijgt in de metaverse ook een heel nieuwe dimensie. Naast een simpele routine thuis kan je gerust even een bokswedstrijdje organiseren tegen een artificiële robot of een spelletje basket spelen met je vrienden:

Videospeler inladen...

De ideale werkplaats, met hologrammen

Net zoals een persoonlijke Home Space zal iedereen ook een persoonlijke Work Space kunnen aanmaken. Je kan er je ideale werkopstelling plaatsen en van overal ter wereld binnenspringen. Nodig even een collega uit om een hologram van je nieuwe design te bekijken en teleporteer daarna direct naar het hoofdbureau om het ontwerp voor te stellen aan je baas.

Videospeler inladen...

Een virtuele patiënt opereren

Studeren krijgt in de metaverse een hele nieuwe dimensie, studenten geneeskunde kunnen allerlei operaties simuleren, geschiedenisstudenten kunnen even naar de Oudheid teleporteren en er kijken hoe het Forum Romanum tot stand kwam. Een biologiestudent zakt misschien liever even af naar het Amazonewoud voor een expeditie met David Attenborough.

Videospeler inladen...

Meest gelezen