Copyright 2017, lingkong c, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Kleine cinema’s laten je thuis meekijken naar de nieuwste films: “Netflix voor de arthousefilms”

Enkele kleine bioscopen bieden nu ook online selectie aan van arthousefilms die in hun zalen spelen. Cinema ZED in Leuven en Hasselt, The Roxy Theatre in Koersel en Netwerk in Aalst. Budascoop in Kortrijk en Sphinx Cinema in Gent pikken later in. Een deel van het geld gaat dan naar de bioscoop in je buurt waar de film ook in de zaal te zien is. 

Het platform Picl is ontstaan in Nederland en is daar ook vrij succesvol. “Online films bekijken is de nieuwe realiteit, dat kan je niet meer wegdenken. De coronacrisis heeft dat natuurlijk versterkt”, zegt filmprogrammator van de Budascoop Kevin Decoster. 

Het grote voordeel is dat het werkt zonder abonnementskosten en wij er ook van profiteren
Filmprogrammator Budascoop Kevin Decoster

Het principe is eenvoudig. “Je gaat naar de site van Picl en je kiest welke film je wil zien. Je betaalt 8 euro voor een nieuwe film of 4,99 voor een iets oudere, die net uit de cinemaprogrammatie is. Het werkt zonder abonnementskosten. De gebruiker kan dan één van de cinema’s aanklikken die dan een deel van het geld krijgen. De rest gaat naar de distribiteur van de film en het platform”, zegt Decoster.

Liefde voor film

De films, die je er kan bekijken zijn de films die de Budascoop ook in hun zalen aanbieden. “Het past volledig bij ons. Het zijn eerder de artistieke films. Geen commerciële actiefilms bijvoorbeeld. Alleen kunnen we er nu nog meer verschillende tegelijk aanbieden, terwijl we er anders op een avond maar 3 kunnen tonen, omdat we maar 3 zalen hebben. Soms moeten we er daardoor naar ons gevoel eentje te vroeg uit de zalen halen. Op die manier kunnen we die blijven aanbieden. Wat ook leuk is, we kunnen er ook bijvoorbeeld kortfilms van lokale regisseurs aanbieden. We hebben het op het online platform een deel voor het zeggen”, zegt Decoster.

Decoster heeft geen schrik dat ze daarmee mensen uit de cinema houden. “We willen ze net meer prikkelen voor film. De echte ervaring kan je niet vervangen natuurlijk, maar het is een leuke extra. Vooral ook voor mensen, die er fysiek niet kunnen geraken”, besluit Decoster.

Budascoop in Kortrijk en Cinema Sphinx in Gent gebruiken het systeem pas vanaf december. 

Meest gelezen