Frankrijk pakt twee Britse vissersboten aan voor kust van Normandië, visserijconflict loopt verder op

Frankrijk heeft afgelopen nacht een Britse vissersboot gewaarschuwd die illegaal aan het vissen was voor de kust van Le Havre. Het schip werd naar de haven geleid, riskeert juridische vervolging en inbeslagname van zijn vangst. Nóg een Britse vissersboot kreeg een boete. De Franse sancties tegen Britse vissers zijn zo eerder begonnen dan verwacht.

"Het is geen oorlog tussen de Fransen en de Britten, maar de spanningen over de visserij lopen nu wel heel erg hoog op", reageert VRT-correspondent Frank Renout vanuit Parijs. "De Fransen hebben controles uitgevoerd in hun territoriale wateren voor de kust van Normandië. Een Brits schip was daar illegaal aan het vissen en moest daarom verplicht uitwijken naar Le Havre. Daar kan zijn vangst in beslag worden genomen."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook een tweede Britse vissersboot kreeg een boete omdat de kapitein de Franse kustwacht aanvankelijk niet aan boord wilde laten. Volgens Frankrijk hebben Britse boten als gevolg van de brexit niet de juiste rechten om in de Franse wateren te vissen. Frankrijk dreigde eerder al met vergelding als 244 Franse vissers niet snel vergunningen krijgen van de Britten.

"De actie van de Fransen is opmerkelijk, omdat de Franse controles van schepen en vrachtwagens pas dinsdag zouden beginnen", legt Renout uit. "De achterliggende reden is dat Franse vissers niet meer allemaal welkom zijn in de Britse wateren en in het gebied rond de Kanaaleilanden, Jersey en Guernsey. Frankrijk is daar boos over, want in het brexit-akkoord is afgesproken dat de Fransen daar wél mogen vissen. Als sanctie gaat Parijs dus strenger optreden tegen de Britten en dat is nu al begonnen, vroeger dan we dachten."

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune vindt dat de maat vol is. "Als na tien maanden en een heleboel technische discussies nog steeds 45 procent van de vistoelatingen niet in orde zijn, dan is dat een politieke keuze", sneert hij. Beaune vindt het jammer maar wel noodzakelijk dat de Fransen zulke strenge maatregelen hebben moeten nemen. Frankrijk heeft gesuggereerd ook de energietoevoer naar de Kanaaleilanden te zullen beperken.

De Britse minister van Milieu George Eustice noemt de acties van Frankrijk "ontgoochelend en buiten proportie". "De maatregelen waar Frankrijk mee dreigt, zijn niet te rijmen met de handelsovereenkomst en met internationale wetten. Als Frankrijk de dreigementen uitvoert, zullen we gepast reageren", zegt hij. 

Meest gelezen