Ook bij ons waren er vorige week protesten tegen het drogeren van vrouwen in nachtclubs.
juliette bruynseels

"Girls' night in": Britse vrouwen boycotten het nachtleven en komen op straat tegen drogeringen in nachtclubs

In het Verenigd Koninkrijk blijven vrouwen massaal thuis uit protest tegen drogeringen in nachtclubs. In meerdere steden zijn er demonstraties. Op sociale media doen veel verhalen de ronde van vrouwen die drugs in hun drankjes kregen of die zelfs door onbekenden met verdovende middelen werden geïnjecteerd op de dansvloer. 

In de Engelse stad Manchester zijn mensen op straat gekomen om te demonsteren tegen de drogeringen. Onder het motto "Girls' night in" boycotten duizenden vrouwen het nachtleven in grote steden zoals Manchester en de Schotse stad Edinburgh, simpelweg door binnen te blijven. Ze willen zo de aandacht vestigen op geweld tegen vrouwen in nachtclubs.

Bekijk hier getuigenissen van vrouwen die in nachtclubs zijn gedrogeerd:

Videospeler inladen...

De Britse politie zegt dat er in de maanden september en oktober al 198 meldingen zijn binnengekomen van vrouwen die drugs in hun drankje hadden gekregen. Daarnaast waren er ook 24 meldingen van vrouwen die een injectie met verdovende middelen hadden gekregen van een onbekende. 

De politie zegt meer middelen en personeel vrij te maken voor patrouilles in uitgaansbuurten en roept slachtoffers op om meteen aangifte te doen, maar dat vinden de demonstranten niet genoeg. Ze roepen ook de horeca zelf op om actie te ondernemen tegen het probleem. 

Britse horeca-uitbaters zeggen dat ze weinig kunnen doen aan de situatie. Ze proberen waakzaam te zijn, zeggen ze, en sommige uitbaters nemen maatregelen door bijvoorbeeld dekseltjes aan te bieden voor op drankbekers. "Veel meer kunnen we niet doen", zegt een barvrouw. 

Geweld tegen vrouwen krijgt veel aandacht in het Verenigd Koninkrijk, omdat sommige gevallen tragisch aflopen. Zo was er recentelijk de veroordeling van de moordenaar van de 33-jarige Sarah Everard, die 's avonds op straat ontvoerd werd en later dood werd teruggevonden. Enkele weken geleden was er ook de moord op Sabina Nessa, een jonge studente, die in een park in Londen werd teruggevonden. 

Ook bij ons zijn de afgelopen weken mensen op straat gekomen in Elsene, nadat bekend werd dat een barman in enkele Brusselse café's vrouwen zou hebben gedrogeerd om hen daarna te misbruiken. 

Meest gelezen