De kunstenaars, leden van het stadsbestuur en twee kinderen die model stonden poseren voor de graffitimuur
Radio 2

Grijze fabrieksmuur langs kanaal wordt kleurrijk grafittikunstwerk: "Negatief imago is verdwenen"

In Halle is één van de grootste muurschilderingen van Europa onthuld. Twee Russische kunstenaars toverden een lange, saaie en grijze fabrieksmuur langs het kanaal om tot een kleurrijk kunstwerk. 

De Russische kunstenaars Gozik en Goose hebben de hele zomer gewerkt aan de muurschildering op het gebouw van de firma Pacapime, langs het kanaal Brussel-Charleroi. Het project werd bedacht door het streetartcollectief Treepack. "We vertellen het verhaal van kinderen die met zwerfvuil origami diertjes maken die zo tot leven komen in een betoverend bos", vertelt Wouter Op De Beeck van Treepack. "We gebruikten echte Halse kinderen als voorbeeld."

Radio 2

Zinderende Zenne

De muurschildering maakt deel uit van Zinderende Zenne, een project van het Halse stadsbestuur. Dat moet de Zenne en de natuur op de oevers zichtbaarder maken in de stad. Ook de Zenneterrassen langs de Leide zijn onderdeel van dat project. En er komt ook op andere plaatsen nog graffitikunst. "We zijn blij dat graffiti een plaats krijgt tussen het groen. Dat betekent dat het negatieve imago toch naar de achtergrond is verdwenen en dat de mensen het echt wel mooi kunnen vinden", vindt Wouter Op de Beeck. 

Halle wil de graffitikunstwerken zoals deze realisatie toeristisch uitspelen. Er wordt een wandel- en fietstocht uitgewerkt langs alle plaatsen met graffitikunst zoals de stations, de oude brandweerkazerne en het Paterskerk.

Meest gelezen