De 9 curatoren van de nieuwe S.M.A.K.-voorstelling.

Kinderen en jongeren palmen bovenverdieping S.M.A.K. in met eigenzinnige tentoonstelling: "Een unicum in de museumwereld"

Zo'n 400 kinderen en jongeren pakken vanaf zaterdag uit met een gloednieuwe tentoonstelling in het Gentse S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst). Ze kregen carte blanche op de bovenverdieping en groepeerden zowat 100 kunstwerken rond thema’s als corona, vluchtelingen en sociale media. "Het resultaat is een ander soort tentoonstelling dan anders", klinkt het bij het museum. "Veel 'usual suspects' uit onze collectie haalden de selectie niet."

Wat als je alle kennis van een museum om een tentoonstelling te maken, overboord gooit? Met die vraag in het achterhoofd ging het Stedelijk Museum voor Actuele kunst (S.M.A.K.) aan de slag met zo’n 400 kinderen en jongeren. Het resultaat is een tentoonstelling met zitzakken, een laboratorium en zelfs een doolhof. 

"Tussen 2 hoge muren schuilt een klein poortje. Als je dan verdergaat, kom je uit op een gigantisch kunstwerk. Dat geeft echt een wow-gevoel."

Wannes (14), één van de jonge curatoren

9 jonge curatoren

"Met behulp van een catalogus zijn we in december 2020 gestart met de selectie van de kunstwerken", zegt Darius (17), één van de 9 curatoren. Dat zijn allemaal tieners tussen 13 en 17 jaar. Ze kregen van het S.M.A.K. 1 grote zaal en 2 kabinetten waarin  ze hun ei volledig kwijt konden. "Alles wat hier staat, hebben we stuk voor stuk zelf geselecteerd. Onze tentoonstelling bestaat uit 3 delen: in de grote zaal hebben we een doolhof gecreëerd waar je op zoek kan gaan naar kunst. Verderop heb je nog een reiskabinet en een actualiteitskabinet. Reizen moet je heel ruim interpreteren: niet alleen als gewoon op reis gaan, maar ook als de spreekwoordelijke reis van het leven. Bij het actualiteitskabinet ligt de focus vooral op het feminisme en op de LGBTQ-gemeenschap."

"Het doolhof is mijn persoonlijke favoriet", vult curator Wannes (14) aan. "Tussen 2 hoge muren schuilt een klein poortje. Als je dan verdergaat, kom je uit op een gigantisch kunstwerk. Dat geeft echt een wow-gevoel."

(Lees verder onder de foto)

Eén van de kunstwerken in het doolhof.

Meer dan 100 werken

De volledige bovenverdieping werd door jongeren van alle leeftijden onder handen genomen. Met behulp van workshops brachten ook de allerkleinsten kunstwerken samen op basis van kleur en associatie. In totaal staan er zo’n 100 werken uit de selectie van het museum geëtaleerd. De bezoekers krijgen in het begin van elke museumzaal een videoboodschap te zien van de jongeren, en ook de muurteksten werden aangepakt: zo schrapten ze bijvoorbeeld woorden die ze moeilijk of saai vonden. 

(Lees verder onder de foto)

"Dat kinderen en jongeren zoveel zeggenschap krijgen, is een unicum in de museumwereld", klinkt het bij het museum. "Ze reageren spontaner en kennen de achtergrond van een kunstwerk vaak niet. Dat zorgt voor een frisse visie. Het resultaat is een heel ander soort tentoonstelling: veel 'usual suspects' uit onze collectie haalden de selectie niet."

De tentoonstelling loopt van 30 oktober 2021 tot en met 17 april 2022.  Meer informatie vind je op de website van het museum .

Meest gelezen