Pixabay

Kinderpsychiater uit Zutendaal over coronamaatregelen in lagere scholen: "Ik verwacht toename aan anorexia en depressiegevallen bij kinderen"

Sofie Crommen, kinder -en jeugdpsychiater en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinderpsychiatrie, is enigzins tevreden met de nieuwe maatregelen in het lager onderwijs. "Liever mondmaskers en minder onregelmatigheden voor leerlingen" Toch vreest ze voor gevolgen voor de mentale gezondheid van sommige kinderen.

Ideaal zijn de nieuwste coronamaatregelen voor lagere scholen niet, vindt Crommen. Na de herfstvakantie moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar namelijk een mondmasker dragen, als de afstand niet bewaard kan blijven en er onvoldoende ventilatie is. Quarantaine -en testregels versoepelen wel: kinderen onder de 12 jaar moeten enkel getest worden als ze symptomen hebben, en een klas gaat pas in quarantaine als vier leerlingen van die klas op één week tijd besmet raken. "Ik ben in ieder geval al blij dat die quarantaine -en testregels versoepeld zijn", stelt de kinderpsychiater. 

We zien meer kinderen die met angsten zitten en zelfs suïcidaal gedrag vertonen

"Het is heel belangrijk dat kinderen met regelmaat naar school kunnen blijven gaan. Quarantaine, afwezigheden, studie-uren,... Dat heeft allemaal een zeer negatieve impact op de mentale gezondheid leerlingen", voegt Crommen toe. Al geldt dat ook voor mondmaskers. "Mondmaskers voor de oudste leerlingen zijn zeker niet ideaal en zijn bezwarend voor de ontwikkeling van de kinderen. Over de exacte effecten hebben we nog te weinig data." De psychiater is toch blij dat scholen meer kunnen openblijven, ondanks die mondmaskerregel.

"Na vorig schooljaar, en dat wijst internationaal onderzoek ook uit, zien we dat kinderen meer depressietekenen vertonen, met angsten zitten en zelfs suïcidaal gedrag vertonen", vertelt Crommen nog. "Ook het aantal gevallen van eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, explodeert. Als de coronamaatregelen blijven aanhouden, want er zal nog steeds getest worden en sommige leerlingen zullen nog steeds in quarantaine moeten, zullen die problematieken alleen maar meer voorkomen."

Meest gelezen