klimaatprotest, illustratie

Net voor de klimaattop start: Schotse stad Glasgow getroffen door overstromingen en noodweer

Zondag begint in Glasgow in Schotland de klimaattop COP26. De wereldleiders spreken er af op welke manier de wereld de klimaatdoelstellingen van Parijs kan halen. Het blijft de bedoeling om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee graden. Maar in Schotland lijkt het alsof de weergoden de klimaatverandering nog extra onder de aandacht willen brengen, ook Glasgow zelf wordt getroffen door wateroverlast. 

Heb je vragen over de klimaattop in Glasgow of over de klimaatsverandering in het algemeen? In #steljevraag gaan we er vrijdagmiddag op door met klimaatexpert Pieter Boussemaere. Stuur alvast je vragen naar vragen@vrtnws.be en misschien belandt jouw vraag bij onze expert.

De ironie van het lot wil dat uitgerekend Glasgow, de stad waar zondag de klimaattop COP 26 van start gaat, sinds gisteren af te rekenen krijgt met wateroverlast en overstroomde straten. Overvloedige regen zette verschillende straten blank en belemmerde gisteravond en vandaag het verkeer.

Bekijk hieronder de beelden van Glasgow onder water:

Videospeler inladen...

Ook elders in Schotland zijn er overstromingen. In Hawick, een stadje Scottish Borders, het grensgebied met Engeland, zijn honderden huizen met overstroming bedreigd. Er wordt gedacht aan evacuaties. Wegen zijn er afgesloten door modderstromen en grondverzakkingen. De politie geeft de raad om het gebied indien mogelijk te vermijden. Ook voor morgen vrijdag wordt nog veel regen voorspeld in Glasgow en de zuidelijke delen van Schotland. 

Ook in Engeland overstromingen

Eerder al kreeg ook het graafschap Cumbria, in het noordwesten van Engeland, af te rekenen met felle stortregens en wateroverlast. Rivieren traden er buiten hun oevers, een veertigtal huizen liep onder water. Ook daar zijn wegen afgesloten en werd het treinverkeer lokaal stilgelegd. 

Ook daar was op sociale media al ironische commentaar gekomen. Want in Cumbria wil een plaatselijk bedrijf voor het eerst in dertig jaar een nieuwe steenkoolmijn openen. Er zou steenkool voor de staalindustrie worden gedolven, diep onder de Ierse zee.  Volgens milieu-activisten staat dat haaks op de groene plannen van de Britse regering. Verbranding van steenkool stoot namelijk veel broeikasgassen uit, en is dus slecht voor het klimaat. Dat de overstromingen net toeslaan in Cumbria én dus ook in Glasgow is veel klimaatactivisten dan ook niet ontgaan. 

Jon Super

Meest gelezen