Nieuw politieteam gaat gsm's van transmigranten uitlezen om mensensmokkelaars op het spoor te komen

Er komt een Transit Team bij de gerechtelijke politie van West-Vlaanderen. Dat is een nieuw politieteam dat onderzoek gaat doen naar bendes die mensensmokkel organiseren. Het Transit Team zal de gsm's van transmigranten uitlezen, in de hoop dat info en berichten in de telefoons hen naar de smokkelaars kunnen leiden. 

Het Transit Team zal door de telefoons van de slachtoffers uit te lezen, informatie proberen te verzamelen over de bendes mensensmokkelaars. IN de gsm's steekt vaak nuttige informatie, die een beeld kan geven van hoe de mensensmokkelbendes georganiseerd zijn. “Dat zal voortaan systematisch gebeuren”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Die informatie zullen we analyseren en kan ons leiden naar de netwerken die achter de smokkel zitten. Uiteraard met de bedoeling om de mensensmokkelaars dan te vervolgen en voor het gerecht te brengen. Dat gaat dan over nummerplaten, foto's en adressen van safehouses. Dat zijn plaatsen waar de transmigranten onderdak krijgen, voor ze de oversteek willen wagen.  

Draaischijf mensensmokkel

De informatie van het Transit Team zal gedeeld worden met andere politiediensten, op Europees niveau. Het Team wordt in West-Vlaanderen opgericht, omdat de provincie een belangrijke draaischijf is voor mensensmokkel. Veel transmigranten proberen naar Groot-Brittannië te geraken vanuit de haven van Zeebrugge, maar steeds vaker ook vanop het strand, met kleine bootjes. Gisteren nog zijn voor de kust van Zeebrugge 24 vluchtelingen gered van op zee. Ze dobberden al 2 dagen rond nadat ze waren afgedreven.

Meest gelezen